Početna Kultura “Grk Zorba” prvi put u sezoni u Srpskom narodnom pozorištu

“Grk Zorba” prvi put u sezoni u Srpskom narodnom pozorištu

0

Kultni balet “Grk Zorba”, prvi put ove sezone odigraće se u Srpskom narodnom pozorištu, 19. januara, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova.

Kroz uzbudljivu igru podmlađenog baletskog ansambla, kultnu Teodorakisovu muziku sa folklornim elementima i sirtakijem, baletom “Grk Zorba” se slavi ljubav, strast i prijateljstvo.

Obnovljenom i osveženom koreografijom, Krunislav Simić je balet postavio na temeljima klasike sa značajnim otklonom ka neoklasici začinjenom grčkim folklornim elementima, pre svega sirtakijem koji je nezaobilazni i prepoznatljivi igrački motiv predstave.

Brojni solistički dueti i grupne kolektivne igre plesača, prelepi pokreti, podrške i preplitaji, tvore zanosnu, metaforičnu, visoko ekspresivnu scensku strukturu koja odiše bogatim estetskim nabojem, krase baletsku priču o Grku Zorbi.

Sanjar i lutalica, Zorba je čovek koji je voleo život i žene, ali i koji je umeo da se bori za druge i žrtvuje za njih, prolazi kroz životne nedaće sa svojim prijateljem, mladim engleskim piscem Nikom. Ova dva prijatelja zajednički se upuštaju u borbu za ljubav i sreću, uvlačeći i sve nas u muziku i pesmu – u sirtaki!

Koreograf i reditelj je Krunislav Simić, diriguje Aleksandar Kojić, scenografiju Milete Leskovca je obnovio Saša Senković, kostimograf je Mirjana Stojanović Maurič.

U ulogama su: Andrej Kolčeriu (Aleksis Zorba), Samjuel Bišop (Nik, pesnik), Olga Avramović (Madam Ortans), Katarina Kljajić, prvi put u ulozi (Marina), David Gruoso (Pavlos), ansambl Baleta, Hor i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Foto: A. Ramadanović