Početna Kultura Heroine i akordeonistkinje – Sedmi internacionalni festival harmonike i kamerne muzike Eufonija

Heroine i akordeonistkinje – Sedmi internacionalni festival harmonike i kamerne muzike Eufonija

0

Tribine, takmičenja, master klasovi, premijerno izvođenje savremenih kompozicija, predavanja, “kraljica harmonike” i pet velikih koncerata očekuju nas u okviru sedam dana, sedmog izdanja Internacionalnog festivala harmonike i kamerne muzike Eufonija koji su ove godine od 16. do 21. maja na više lokacija u Novom Sadu!

Ovogodišnji festival biće održan u partnerstvu sa Evropskom prestonicom kulture, u sklopu klastera Matice, programskog luka Heroine i posvećen je promociji žena u umetnosti koje su svojom energijom i angažovanošću stvarale istoriju harmonike u umetničkoj muzici 20. i 21. veka.

“Kako se harmonika doživljava još uvek kao muški instrument, programom koji u prvi plan ističe žene umetnice, akordeonistkinje, kompozitorke, ideja nam je da podržimo i osnažimo sve one mlade umetnice na harmonici koje se u svom školovanju i umetničkom radu bore sa nametnutim stereotipima. Čini mi se da je ovo pravac kojim ćemo nastaviti i sledeće godine“, napominje direktorka Festivala Dragana Kuzmanović.

Svake godine, festival Eufonija predstavlja nova dela za harmoniku i različite sastave mladih autora. Tako je i ove godine, svečano otvaranje zakazano za 18. maj kada će, u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra i pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, kao solistkinja nastupiti Neža Torkar, uspešna mlada slovensko-nemačka umetnica na harmonici.  Tom prilikom će biti izvedena svetska premijera dela za harmoniku i orkestar istaknutog Iranskog kompozitora Aršije Samsaminije pod nazivom „Matica“, koja je napisana specijalno povodom godine titule, kao narudžbina Festivala „Eufonija”. Ulaz na koncert je slobodan!

“Možemo se pohvaliti činjenicom da smo u proteklih šest godina uticali na stvaranje brojnih domaćih dela za harmoniku među kojima su i ona najznačajnija – četiri koncerta za harmoniku i orkestar”, dodaje Kuzmanović.

Festival je posvećen promociji i razvoju umetničke muzike za harmoniku i mladih talentovanih akordeonista i obuhvata tri segmenta: takmičarski, edukativni (predavanja, stručna usavršavanja) i kulturni segment (večernji koncerti).

Festival Eufonija ove godine odgovara na zahteve kulturne platforme Heroine, kojim se ističe značaj žena u umetnosti i ključne pozicije u okviru programa dodeljuje upravo ženskim stvaraocima.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama,Fondacija “Novi Sad – evropska prestonica kulture” Sokoj – fond za kulturna davanja, Fabrika harmonika Piđini – Italija. Prijatelji festivala su: Vojvođanski simfonijski orkestar, Srpsko narodno pozorište,  Gradska biblioteka Novi Sad, Gradska koncertna dvorana,  Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

Program festivala: 

Ponedeljak, 16. 05. 2022. 19 časova – Predfest Koncert holandsko-srpskog sastava „Broodmen“, Kulturni centar Novog Sada, bioskopska sala – ulaz je slobodan. 

Utorak i sreda, 17 i 18. 05. 2022.  – majstorski kurs Mie Miki (Japan/Nemačka) istaknuta Japansko nemačka umetnica na harmonici i profesor na Univerzitetu u Esenu, žena koju zapadni mediji zovu kraljica umetničke harmonike zbog decenijskog doprinosa razvoju umetnosti za ovaj instrument, po prvi put u Srbiji održaće masterklas za zainteresovane polaznike u Digitalnom omladinskom centru. 

Sreda, 18. 05. 2022. 20:22 – Svečano otvaranje – Gala koncert: zvezda u usponu Neža Torkar  – harmonika (Slovenija/Nemačka) Vojvođanski simfonijski orkestar, dirigent Bojan Suđić, Novosadska sinagoga.

Na programu dela:

  • Aršija Samsaminija  – „Matica“ za harmoniku i orkestar – svetska premijera
  • Rišar Galjano – Opal koncert za harmoniku i orkestar
  • R. Ščedrin – Karmen svita 

Četvrtak i petak 19 i 20. 05. – Internacionalno takmičenje za učenike od osnovne škole do fakulteta, u Gradska koncertnoj dvorani,  slobodan ulaz .

Četvrtak 19. 05. 2022. 17.00 časovaTRIBINA „Žene u muzičkoj umetnosti  – Sizifin posao“ – učesnice tribine biće gošće festivala Eufonija: Snežana Nešić (Nemačka), Danijela Gazdić (BiH), Andre Mari Jerger (FR), Katja Pupovac (SRB), Mia Grozdanić (CRO). Gradska koncertna dvorana u 17 časova,  slobodan ulaz.

Petak 20. 05. 20.22Nova srpska muzika za harmoniku – veče svetskih premijera, Premijerno izvođenje dela Snežane Nešić (Nemačka) i Svetozara Nešića (Srbija) za soliste i  savremeni orkestar. Srpsko narodno pozorište, scena „Pera Dobrinović“.

Subota 21.05. 13.00 časova, Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ predavanje i masterklas za kompozitore: „INSTRUMENTALNA PRIMENA KLASIČNE HARMONIKE U SAVREMENOM ANSAMBLU I ORKESTRU“ – dr Snežana Nešić (Nemačka), ulaz je slobodan. 

Subota 21. 05. 20:22 – Koncert „Sećanja“ – Bogdan Ranković i Etnoforija uz goste, Srpsko narodno pozorište, scena „Pera Dobrinović“. Veče u okviru kog ćemo se prisetiti i lika i dela čuvene Radojke Živković jedne od najpoznatijih srpskih umetnica na harmonici i kompozitorki koja je dala nemerljiv doprinos razvoju i promociji srpske muzičke baštine. U okviru koncerta 21. maja pobednicima takmičarskog segmenta biće uručene nagrade i medalje čime ćemo svečano zatvoriti sedmo izdanje Internacionalnog festivala harmonike i kamerne muzike Eufonija.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo