Početna Kultura “Hrana za uši 2022” – Koncerti klasične muzike na novosadskim pijacama

“Hrana za uši 2022” – Koncerti klasične muzike na novosadskim pijacama

0

Stanovnici Limana i Grbavice koji se snabdevaju na Limanskoj pijaci danas su uz voće i povrće na poklon dobili koncert klasične muzike u okviru manifestacije Hrana za uši.

Duo MM, koji čine gitarista Miloš Milivojević i violinista Milan Milanović, sat vremena je za pijačnom tezgom izvodio dela Johanesa Bramsa, Astora Pjacole, Kamija Sen Sansa i Vladimira Pavlovića Carevca. Koncertu je prisustvovalo više od 200 posetilaca pijace.

– Kada bismo sa istom pažnjom birali muziku koju slušamo, kao i hranu koju jedemo uspeli bismo značajno da utičemo na zdravlje i obogatimo svakodnevicu u kojoj smo zatrpani informacijama i obavezama. Klasična muzika je po svojoj strukturi najzdravija za slušanje. Uprkos predrasudama da je rezervisana za određene ambijente i sloj društva, može se slušati svakodnevno i radi zabave. Koncerti “Hrane za uši” podsećaju Novosađane da je najzdravija hrana za njihove uši tik do njih – u njihovom kvartu ili internet pretraživaču – kaže ispred organizatora Dunavske sonate, Milica Trifunov.

Dušan Jovišić iz Futoga prodaje na Limanskoj pijaci proizvode porodičnog gazdinstva sa tradicijom dugom preko 18 godina u proizvodnji kupusa i zimnice.

– Uživao sam slušajući muziku. Posebno je lepo komunicirati sa kupcima koji su nasmejani, a dok je trajano koncert svi smo bili sa osmehom.

Dragana već 23 godine radi na Limanskoj pijaci. Prodaje kese i zimnicu. Sa kolegama bila je u prvom redu, odmah do tezge sa „hranom za uši“.

– Iskreno, retko slušam muziku. Ovo je za mene bilo neočekivano, iako toliko dugo radim na pijaci ovakav događaj ne pamtim. Interesantno i zanimljivo.

Ove nedelje će biti održana još dva koncerta. U subotu, 15. oktobra, u 10 sati na Detelinatskoj pijaci nastupiće duo Fuego, koji čine gitarista Aleksandar Krstić i violinistkinja Kristina Lakić, a u nedelju će na Ribljoj pijaci u 10 nastupiti pijanistkinja Milica Marinković i duo Fuego.

Manifestaciju Hrana za uši, od 2020. godine realizuje udruženje građana Dunavska sonata, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za kulturu, i u saradnji sa JKP Tržnica.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Udruženje građana “Dunavska sonata”