Početna Kultura Idejno rešenje za kulturni centar Novo naselje

Idejno rešenje za kulturni centar Novo naselje

0

Udruženje “Novo kulturno naselje” predstavilo je jedan od idejnih radova za Kulturni centar na Novom naselju koji su napravili sa studentima arhitekture na Fakultetu tehničkih nauka.

Ideja o izradi nekoliko radova potekla je od toga što će Novi Sad u sklopu Evropske prestonice kulture 2021. godine dobiti nekoliko kulturnih centara u raznim delovima grada, kao i prigradskim naseljima.

Kao mesto za kulturni centar odabrana je lokacija oivičena ulicama Bate Brkića, Seljačkih buna i Braće Dronjak, gde se sada nalaze stare barake odavno predviđene za rušenje.

Rad koji je predstavljen delo je Dejana Bogavca.

Kako su naveli stručnjaci za arhitekturu sa sajta gradnja.rs, predloženi objekat sa staklenom fasadom i talasastim krovom koji izlazi iz terena, pravi tri pregiba i vraća se u parterni nivo, dosta odstupa od arhitekture u okruženju, gde preovlađuju kubične stambene zgrade građene osamdesetih godina, ali upravo to čini ovaj projekat zanimljivim i osvežavajućim. Idejno rešenje predviđa i uređenje zelenih površina s bioskopom na otvorenom i drvoredima čije se krošnje reflektuju na staklenoj fasadi.

Udruženje Novo kulturno naselje najavilo je da će uskoro predstaviti i druga idejna rešenja za Kulturni centar.

Izvor: 021.rs