Početna Kultura Inicijativa da muzej posvećen Balaševiću bude na Salajci

Inicijativa da muzej posvećen Balaševiću bude na Salajci

Novosadske građanske inicijative predložile su da se odustane od planiranja muzeja Đorđu Balaševiću u Univerzitetskom parku, te da se pronađe druga lokacija. Kako navode, parkova je u Novom Sadu malo, pa treba sačuvati što više zelenila. Njihovo je mišljenje da bi lokacija za muzej Balaševiću trebalo da bude na Salajci i za to predlažu objekat u Temerinskoj 1.

Predstavnici ove inicijative ističu da se Univerzitetski park prostire na svega pet i po hektara, te da je ta površina već u velikoj meri okrnjena postojećim parkingom i zgradom Rektorata.

– Sa bačke strane svega je pet parkova, koji po svojoj funkciji predstavljaju zonske parkove. Iako je grad u velikoj meri narastao, kako po broju stanovnika, tako i po površini, formiran je svega jedan novi park na Novom naselju, koji je nesrazmerno male površine uzimajući u obzir broj stanovnika sa Nove Detelinare, Novog naselja i Detelinare koji će gravitirati ka njemu. U nacrtu plana Univerzitetskog parka, urbanisti u tekstualnom delu (nema podataka u grafičkom) predviđaju park skulptura, istrčavalište za pse, dečije igralište, objekat kulture-muzej, amfiteatar, fontanu, saletle. Ukoliko bi se sve ovo realizovalo, park bi izgubio svoju osnovnu funkciju i utopio bi se u behaton i beton. Primeri loše prakse se mogu videti u Limanskom parku, kao i u novoformiranom parku na Novom naselju – ističu u saopštenju.

Oni pozdravljaju ideju da se „našem najpoznatijem, najvoljenijem i svakako najpopularnijem sugrađaninu građani i građanke Novog Sada oduže memorijalnim prostorom“.

– Ovakav sadržaj bi svakako imao publiku iz celog regiona i obogatio turističku ponudu. No, bilo kakva izgradnja u Univerzitetskom parku je nedopustiva, a politička odluka da se u parku zida memorijalni kompleks Đorđu Balaševiću predstavlja svojevrsnu emotivnu ucenu i nastavak uništavanja zelenih prostora – dodaju.

Smatraju da muzej treba da bude na Salajci, delu grada koji je najpoznatiji po Balaševiću, a koji neupitno nestaje pod pritiskom investitorskog urbanizma.

– Kao idealan prostor, predlažemo zgradu na adresi Temerinska 1. Ova zgrada uživa zaštitu kao kulturno dobro. Simbolično, predstavlja početak Salajke, nalazi se na raskrsnici mnogih putnih pravaca. U prošlosti je predstavljala kafanu od velikog značaja za društveni život, u kojoj su se okupljali različiti društveni slojevi. U neposrednoj blizini je i kuća Mileve Marić Ajnštajn, kao i Đoletova kuća u Cvijićevoj – navode i dodaju da bi multifunkcionalan prostor posvećen Đorđu Balaševiću predstavljao svojevrsnu muzičku kulturnu stanicu sa stalnom postavkom i da bi u velikoj meri oplemenio i oživeo kulturni život Salajke, kao i da bi se uklopio u predstavljen plan uređenja ovog dela grada u susret prestoničkoj godini kulture.

Kada je u pitanju zgrada koju predlažu, navode da se uvidom u katastar vidi da postoji spor između Mat-Real Estate (kompanija Petra i Zore Matijević) sa nekadašnjim nosiocima prava nad objektom, ali veruju da nije teško naći kompromis.

– Objekat je vidno zapušten, devastiran i propada, te bi bila nenadoknadiva šteta da Grad izgubi još jedan reprezentativan biser istorijskog nasleđa usled namernog uništavanja zbog vredne lokacije na kojoj bi nikao bezličan soliter – zaključuju predlagači ove inicijative – Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Ekološki front Novi Sad, Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje, Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona, Svet i Dunav, Dunavac (Šodroš) i Organizacija za zaštitu prirode i životinja-OSNA.

Izvor: novisad.com
Foto: Printscreen