Početna Kultura “Internacionalno udruženje žena”: Obilazak umetničkih retkosti i poseta “Ateljeu 61”

“Internacionalno udruženje žena”: Obilazak umetničkih retkosti i poseta “Ateljeu 61”

0

Kompanija Color Media Communications organizovala je posetu za članice  “Internacionalnog udruženja žena” (International Women’s Club-a – IWC) iz Beograda koje su juče obišle deo Petrovaradinske tvrđave. U okviru obilaska, posebno vreme odvojeno je za “Atelje 61”, koji je jedinstveni centar tapiserijske umetnosti u Srbiji, ali i regionu Zapadnog Balkana.

– Najviše mi se svidelo to što možemo da osetimo stvari koje vidimo, možeš da osetiš i omirišeš. To je, zaista, više od samog gledanja. Ovde sam i sva moja čula su uključena – rekla je jedna od članica Udruženja.

U poseti su bile državljanke i državljani Austrije, Pakistana, Amerike, Holandije, Nemačke, Švajcarske i Švedske, a iz stranih kompanija i ambasada u Srbiji.

Nakon toga, organizovan je obilazak još jednog ateljea, ovaj put ateljea slikara Bojana Kiridžića.

Za kraj, ostalo je druženje u restoranu “Aqua doria” i sumiranje utisaka.

Tapiserijska umetnost: Elitistička umetnost koja zahteva stručnost, preciznost i vreme

Teodora Ž. Janković, saradnica za marketing i odnose sa javnošću “Ateljea 61”, objasnila je članicama po čemu je postojanje ovog prostora značajno, kako se pravi tapiserija i kako se održava.

– Atelje je nastao 1961. godine, sa ciljem da populariše, neguje i baštini tapiserijski medij. Tapiserijska umetnost je do 1961. godine bila nepoznanica na prostoru ex Jugoslavije. Šest decenija postojanja proslavićemo 2021. godine, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

U toku razgovora, ona je objasnila da je upravo tih šest decenija etabliralo “Atelje” na evropskoj mapi kao jednu od tapiserijskih centara sa bogatijom zbirkom tapiserija, dodavši da ih u Evropi ima samo pet.

Uz slikarstvo i vajarstvo, tapiserija je jedna od dekorativnih umetnosti nastala u srednjem veku. Teodora je ispričala da mi ovde više poznajemo ćilimarstvo, što je stari zanat. Tapiseriju u ovom uskostrukovnom smislu reči, akademskom, ne poznajemo do 1961.

– To je ipak kuriozitetna priča. Zašto? Mi nastajemo 15 godina pre beogradske Akademije umetnosti i 17 godina pre novosadske Akademije umetnosti – rekla je ona.

Tapiserijska umetnost je oduvek bila elitistička umetnost, nastavlja Teodora.

– Od njenog samog nastanka u srednjem veku, ona će biti umetnost za nobilitas. Ona je prikazivala njene prizore iz dvorskog života ili je prikazivala njihove grbove. Tapiserijska umetnost sama po sebi je monumentalna umetnost, a to znači da ona zahteva velike prostore za izlaganje.

Koliko je ovaj posao zahtevan i koliko iziskuje stručnost i preciznost, svedoči podatak da se jedna tapiserija može raditi od šest meseci do tri godine, s obzirom na to da se tka. Dužina trajanja zavisi od održavanja komada.