Početna Kultura Izabran pobednik konkursa Evropske prestonice kulture za Subinu skulpturu

Izabran pobednik konkursa Evropske prestonice kulture za Subinu skulpturu

0
Pobedničko rešenje Milan Kulić

Na Konkursu za idejno vajarsko-arhitektonsko rešenje izgleda skulpture posvećene Mitru Subotiću Subi, pioniru elektronske muzike u ovom delu Evrope i Latinskoj Americi, koji je raspisala Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” u saradnji sa Fondacijom „Mitar Subotić Suba”, izabrano je pobedničko idejno rešenje čiji je autor Milan Kulić iz Beograda.

Pobedničko rešenje biće prva skulptura posvećena jednom od začetnika elektronske muzike, po čemu se Novi Sad ističe u regionu i Evropi i biće postavljena upravo na Subinom platou, na ulazu u Limanski park. Na ovaj način će biti upotpunjen  umetnički prostor na Subinom platou, na kojem je od ove godine postavljena prva galerija na otvorenom u Novom Sadu, čime je započeta nova praksa izlaganja umetničkih zastava.

Pobedničko rešenje Milan Kulić

„Nakon galerije na otvorenom, postavljanjem skulpture, tačnije spomen obeležja, u ovom delu Limanskog parka konačno će biti omogućeno zaokruživanje celokupne forme Subinog platoa kao prepoznatljivog gradskog prostora posvećenog Mitru Subotiću Subi“, rekao je arhitekta Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Dušan Stevanović.

Ideja autora pobedničkog idejnog rešenja, Milana Kulića, podstaknuta je Subinim stvaralaštvom, idejom o duhovnosti i višesagledivosti, dualnosti prostora i vremena. Kulić je objasnio da je u statičnu čvrstu prirodu skulpture utkano kretanje i energija muzike, a da je konačna forma inspirisana jednostavnošću i slojevitom sadržajnošću komponovanja Mitra Subotića Sube.

Petočlanu komisiju za izbor pobedničkog idejnog rešenja, kao i za izbor idejnih rešenja koja će biti nagrađena, činili su predsednica Fondacije „Mitar Subotić Suba”, Ruža Subotić, arhitekta Dušan Stevanović, istoričar i direktor Arhiva grada Novog Sada, Petar Đurđev, redovni profesor na Akademiji umetnosti i predsednik SULUV-a, Goran Despotovski i vizuelni umetnik Boris Lukić.

Nagrađeno rešenje Petar Mirković

Pored autora pobedničkog idejnog rešenja, nagrađena su još dva idejna rešenja za skulpturu, čiji su autori Petar Mirković iz Begeča i Svetlana Milić iz Novog Sada. Komisija je na osnovu dva kruga pregleda konkursnog materijala prijavljenih kandidata – vizuelnog prikaza, tehničkog opisa i koncepta, došla do jednoglasne odluke o pobedničkom idejnom rešenju kao i o nagrađenim idejnim rešenjima.

„Druga dva nagrađena autora, Petar Mirković i Svetlana Milić, sa kvalitetom svojih priloženih idejnih rešenja pariraju prvonagrađenom idejnom rešenju, autora Kulić Milana. Nijanse u odlukama komisije zasnovane su na primeru izvodljivosti, uklopljenosti u okolinu i sadržaje koje predstavljaju”, rekao je član komisije Goran Despotovski i naglasio da ova skulptura predstavlja prevedenu poruku iz energije zvuka Subinog muzičkog istraživanja tona i složene kompozicije u fizičko skulpturalno delo.

Nagrađeno rešenje Svetlana Milić

Mitar Subotić Suba bio je jedan od najvećih i najpriznatijih muzičkih producenata u ovom delu Evrope, ali i Latinskoj Americi. Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad. Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture. Sarađivao je sa mnogim značajnim imenima, kao što su Milan Mladenović, Marina Perazić, Masimo Savić, Žoao Donato, Bebel Žilberto, grupe Haustor i La Strada i mnogi drugi.

Veliko finale Evropske prestonice kulture, programski luk „Druga? Evropa”, posvetiće jedan važan segment Mitru Subotiću Subi u okviru kojeg će biti realizovano nekoliko programa posvećenih njemu, poput izložbe „Suba soba”, rimejka njegove kompozicije i muzičke instalacije u koprodukciji sa Goranom Vejvodom – The Dreambird te koncerta popularne brazilske pevačice Céu koja je osvojila tri Latino Gremija i bila nominovana za Gremi u kategoriji svetske muzike.

Detaljan program i sve informacije u vezi s događajima Evropske prestonice kulture možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Autor: NSHronika.rs
Foto: NSEPK