Početna Kultura Izložba “Crteži Miloša Bajića”

Izložba “Crteži Miloša Bajića”

0

bajic

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, u utorak, 15. decembra 2015. godine u 19 časova, otvara se izložba Crteži Miloša Bajića.
Ova izložba Miloša Bajića u Poklon zbirci Rajka Mamuzića treća je i poslednja izložba ovog umetnika u 2015. godini. Prva izložba, pod nazivom Miloš Bajić – pikturalna poezija, priređena je početkom ove godine u Galeriji RTS-a u Beogradu, povodom sto godina od rođenja Miloša Bajića. Nedavno je u Prodajnoj galeriji “Beograd” kustoskinja Jelena Krivokapić organizovala i drugu izložbu posvećenu Milošu Bajiću: Figure apstrakcije – crteži Miloša Bajića 1966–1973.

Kao samostalna celina, crteži Miloša Bajića prikazani su novosadskoj publici 1997. godine, dok su kao deo opusa bili predstavljeni na retrospektivnoj izložbi 2010. godine u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića. Nakon više godina, ponovo imamo priliku da na istom mestu prikažemo jedan mali deo stvaralaštva Miloša Bajića i simbolično obeležimo stotu godišnjicu njegovog rođenja.

Miloš Bajić pripada generaciji slikara koji su umetničku karijeru započeli nakon Drugog svetskog rata. Krajem pete i početkom šeste decenije jugoslovenska likovna scena bila je bogata raznolikim “pravcima” koji koegzistiraju – ekspresionizam, intimizam, poetski realizam, figurativni geometrizam, asocijativno slikarstvo, geometrijska apstrakcija, apstraktni ekspresionizam, lirska apstrakcija i drugi. Jedna od odlika pomenutih fenomena jeste balansiranje između kontinuiteta i diskontinuiteta.

Kao i mnogi umetnici pre njega, Bajić je rano počeo da ispoljava interesovanje za crtež. Iako je crtež kao medijum likovnog izražavanja često samo predložak za sliku, skulpturu ili tapiseriju, kod Bajića on zauzima posebno mesto. Bilo da je u pitanju skica ili crtež kao autonomno umetničko delo, umetnik kroz najrazličitije tehnike – olovka, tuš, tempera, voštana boja, kombinovana tehnika – istražuje oblike i forme.

Miloš Bajić je umeo da na hartiju ili platno transponuje ono za čim je tragao u unutrašnjosti svoga bića. Prelazeći put od realnog ka apstraktnom, obrađujući često iste teme tokom godina, Bajić je spajao naizgled nespojivo. Tako je započeo stvaranje apstraktne umetnosti na ovim prostorima. On je i u najtežim trenucima i čestim nedoumicama uspeo da pronađe sopstvenu ravnotežu i ravnotežu likovnog izraza.

Autor izložbe je kustoskinja Ksenija Vasin, a izložba se može pogledati do 15. marta 2016. godine.

Autor: RTV
Foto: Galerija likovne umetnosti