Početna Kultura Izložba dečijih radova u dvorcu Eđšeg

Izložba dečijih radova u dvorcu Eđšeg

0

Izložba dečijih radova, finalni deo kreativnog projekta pod nazivom “Likovna radionica za decu u dvorcu Eđšeg“, biće otvorena danas u 18 časova u dvorcu Eđšeg u čijem su prostoru i nastali crteži.

Izložbu će otvoriti načelnica uprave za kulturu i privredu grada Novog Sada Vesna Srdanov i pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković.

Kulturni centar Novog Sada je početkom marta, počevši od manifestacije Antićevi dani, realizovao projekat pod nazivom “Likovna radionica za decu u dvorcu Eđšeg”. Inicijativa za ovakvu vrstu edukacije pokrenuta je od strane pomoćnika direktora Kulturnog centra Novog Sada i urednice programa u dvorcu „Eđšeg” Sunčice Marković. Radionica je bila besplatna i otvorena za izrazito talentovanu decu, zainteresovanu da se, jednom nedeljno u autentičnom prostoru dvorca „Eđšeg”, upoznaju sa likovnim tehnikama i pravilima likovnog oblikovanja. Radionica se sastojala iz određenih zadatih tema na koju su deca imala zadatak da kreativno odgovore uz pomoć mentora, akademskih slikarki, Danijele Vimić i Smilje Kubet, koje su zahvaljujući svom bogatom pedagoškom iskustvu uspešno vodile radionicu gotovo četiri meseca i time održale interesovanje i motivaciju polaznika radionice.

Teme za radionicu bile su: „Ilustruj svoju omiljenu Mikinu pesmuˮ ; „Oslikavanje uskršnjih jajaˮ ; „Ovo sam jaˮ ; „Dvoracˮ ; „Tavanica dvorcaˮ ; „Pogled iz dvorišta dvorcaˮ ; „Projekti Đerđa Molnaraˮ ; „Moj rad za izložbuˮ.

Ova radionica, pored svog primarnog edukativnog cilja, i razvijanja kreativnosti polaznika kroz učenje likovnih tehnika i pravila likovnog oblikovanja, predstavlja i svojevrstan vid socijalizacije dece, vršnjačke edukacije kao i svojevrsne inkluzije. Među darovitim polaznicima je bilo i dece iz hraniteljskih porodica, kao i dece uključene u program socijalne zaštite. U nizu metodoloških ciljeva ovog projekta treba izdvojiti i susret i upoznavanje dece sa kulturnim nasleđem Novog Sada.

Zbog velikog interesovanja likovna radionicu će biti produžena i za vreme letnjeg raspusta, ali i početkom naredne školske godine. Tim povodom, organizatori Kulturni centar Novog Sada i realizatori radionice svesrdno pozivaju talentovanu decu koja nisu do sada učestovala, da se priključe. Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem mejl adrese radioniceudvorcu@gmail.com

Izvor: RTV