Početna Kultura Izložba dela Zorana Petrovića u Novom Sadu

Izložba dela Zorana Petrovića u Novom Sadu

0

cetkice

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu, 22. septembra, biće predstavljena monografija o umetniku Zoranu Petroviću (1921-1996) i otvorena izložba njegovih dela.
Biće izloženo 45 slika, crteža i skulptura, a izložbu će otvoriti Sava Stepanov.

O monografiji će govoriti direktor galerije mr Lazar Marković i autori.

Povod za izdavanje monografije je 20 godina od smrti i 95 godina od rođenja Zorana Petrovića.

Na našu likovnu scenu Zoran Petrović stupa u prvim posleratnim danima, kada umetnost kreće novim putevima i kada nova generacija umetnika srpsko slikarstvo uvodi u nove oblasti idejne i likovne problematike.

On je umetnik čija se kreativnost manifestuje kroz autentičan izraz snažne umetničke ličnosti, a istovremeno kroz rasnovrstan i raslojen dijapazon umetničkih interesovanja, koja se kreću od crteža, preko grafike, ulja do skulptura, ističu iz galerije.

Sagledavajući Petrovićevo stvaralaštvo i suočeni sa njegovom vizijom stvarnosti može se reći da je karakterističnom opservacijom i analitičkim pristupom okolini uspeo da ispolji specifičnu individualnost, koristeći podjednako spretno realističku figuraciju, slikarsku apstrakciju, kao i likovnu fantastiku.

Kao slikar ostvario se u okvirima savremenog likovnog izraza, pokušavajući da razreši suštinske probleme savremenog sveta i kao takav nametnuo se kao jedan od najinventivnijih umetnika čija dela čine sastavni deo tokova naše savremene likovne umetnosti, podsećaju predstavnici galerije.

Izložba se može pogledati do 10. oktobra.

Autor Tanjug