Početna Kultura Izložba fotografija Darka Dozeta povodom 700 godina manastira Krupe od 26. jula...

Izložba fotografija Darka Dozeta povodom 700 godina manastira Krupe od 26. jula u Kulturnom centru Novog Sada

0


Izložba fotografija fotoreportera Darka Dozeta, povodom 700 godina manastira Krupe, biće otvorena 26. jula u 19 časova u Kulturnom centru Novog Sada.
Ukupno 40 umetničkih i dokumentarnih fotografija, nastalih prilikom nekoliko Dozetovih boravaka u ovom drevnom manastiru na međi Like i Dalmacije, biće predstavljeno na 27 panoa.

Manastir Krupa je, pre tačno sedam vekova, 1317. godine, kao zadužbinu podigao kralj Milutin, u istoimenom selu uz reku Krupu, tako da će centralna svečanost povodom ovog velikog jubileja, biti održana u samom manastiru, na slavu ove svetinje – Veliku Gospojinu, 28. avgusta ove godine.

Sam manastir je, kao i većina svetinja Srpske pravoslavne crkve, u svojoj dugoj istoriji, najveća stradanja pretrpeo u 20. veku. U Drugom svetskom ratu izgoreli su svi konaci, a manastirski inventar je uništen, kada su ga ustaše pretvorile u vojno uporište prema Italiji.

Sledeća tragedija usledila je 1995. kada je u akciji “Oluja” manastir pretreo manja oštećenja i krađe, ali su, sa srpskim narodom koji je tada napustio područje Hrvatske, otišli i monasi, pa je manastir bio pust do 2000. godine. Dolaskom na tron Episkopa dalmatinskog g. Fotija (Sladojevića) i postavljanjem arhimandrita Gavrila (Stevanovića) na mesto nastojatelja, za manastir počinju bolji dani.

Autor ove izložbe – Darko Dozet, sarađivao je sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama, a fotografije su mu objavljivali gotovo svi svetski listovi i magazini. Njegove fotografije ilustrovale su više od 1.000 naslovnih strana najznačajnijih medija, prvenstveno “Večernjih novosti”, a samostalne izložbe imao je u više od pedest gradova Srbije i inostranstva. Autor je projekta „Koreni duše” posvećenom Kosovu i Metohiji te koautor projekta „Svedoci trajanja” koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu u Republici Rumuniji.

Izložba je obogaćena i pratećim tekstovima Snježane Orlović, istoričara umetnosti, vrsnog poznavaoca manastira i crkava Eparhije dalmatinske i Eparhije gornjokarlovačke. Autor je četiri knjige – „Manastir Krupa”, „Manastir Dragović”, „Manastir Gomirje” i „Manastir Presvete Bogorodice Trojeručice” a uskoro će biti objavljeno i obimno izdanje Šematizma i istorije Eparhije gornjokarlovačke, ali i monografija povodom velikog jubileja 700 godina manastira Krupe koju radi u koautorstvu sa teologom i istoričarom Radovanom Pilipovićem.

Izložbu će, kako je predviđeno, otvoriti Njegovo preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinjej, i Njegovo preosvešitenstvo Episkop dalmatinski Fotije, a otvaranju izložbe će, osim autora prisustvovati i iguman Manastira Krupa arhimandrit Gavrilo Stevanović.

Organizatori izložbe su Kulturni centar Novog Sada i Foto asocijacija Vojvodine uz podršku Uprave za kulturu grada Novog Sada.

Predviđeno je da izložba posle Novog Sada bude prikazana u Gračanici, kako bi se i simbolično spojile dve zadužbine kralja Milutina. Posle Gračanice, izložbu će videti i stanovnici Beograda, Banja Luke…

Izvor: RTV
Foto: Darko Dozet