Početna Kultura Izložba fotografija “Neobična mesta” Željka Mandića

Izložba fotografija “Neobična mesta” Željka Mandića

0
mandulaDanas, 9. decembra, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvara se izložba fotografija “Neobična mesta” Željka Mandića.
Novosadski fotograf je u poslednje tri godine zabeležio neobična mesta u kojima se spajaju gradski motivi sa prirodom.
Na izložbu neobičnih pejzaža odlučio se kako bi ukazao na one objekte koje čine našu svakodnevnicu, nefunkcionalni su, a na koje smo potpuno oguglali. Nefunkcionalnost kao obeležje današnjice, samo je jedno od mogućih čitanja Mandićevih fotografija. Kako kaže za 021.rs iako su pejzaži stari žanr u fotografiji, oni sa sobom nose jedan utisak o vremenu u kojem živimo.
“Fotografije, osim toga što pretenduju da budu likovna umetnost, uvek predstavljaju i dokument. Iako to nisam imao prvobitno u planu, one su zaista dokument našeg vremena. Mnoge objekte vidimo svakodnevno ili ne rade ili na njima susrećemo motive nekog prošlog vremena, koje nije sačuvano. A sa druge strane, tu su motivi urbanih ideja koje nikad nisu zaživele. Ono što se može videti na fotografijama jeste da smo mi manje-više uhvaćeni u tranziciji koja predugo traje, navodi Mandić za 021.
U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine biće izloženo 15-ak fotografija velikog formata koje su nastale u okolini Novog Sada, Beograda i na domaćim autoputevima.
“Mi na situacije sa fotografija nailazimo svakodnevno. Međutim, to su zaboravljena mesta i mi ih svaki put previdimo. Toliko je toga što nije u funkciji, što je započeta i nezavršeno, možda zato nije loše podsetiti na to. Samo značenje je na posetiocama da odrede, to zavisi od njih”.
Otvaranje izložbe je u 19 časova.
Autor: 021.rs