Početna Kultura Izložba “Industrijsko i tehničko nasleđe u Vojvodini”

Izložba “Industrijsko i tehničko nasleđe u Vojvodini”

0

65672688a4f4c8a57ea38e20056bdce1_XL

Izložba “Industrijsko i tehničko nasleđe u Vojvodini” biće otvorena 25. februara u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu.

Izložba predstavlja izbor iz bogatog fonda industrijske i tehničke baštine sačuvane u Vojvodini.

Na 35 panoa prikazano je više od 200 fotografija koje govore o hidrotehničkom nasleđu (sistem kanala, prevodnica, crpnih stanica i ustava koji funkcioniše već više od dva veka), saobraćajnoj baštini (sistem železničkih koloseka, stanica, postrojenja), prehrambeno-prerađivačkoj industriji (pivare, klanice, šećerane).

Kudeljare, svilare, tkačnice, belezi su koji pokazuju osnovne delatnosti koje su uticale na formiranje modernog društva na tlu Vojvodine.

Industrija je menjala život i društvene odnose u meri u kojoj je prateća infrastruktura – stambene kolonije stvarala modele za izgradnju naselja i gradova modernog vremena.

Izložba je pokušaj da se spasu dragoceni ostaci tog vrednog baštinskog korpusa.

Autori izložbe su etnolozi dr Mirjana Đekić i Branislav Milić, istoričar umetnosti Vesna Karavida, arhitekta Jasmina Vujović, arhitekta mr Gordana Prčić- Vujnović, istoričar umetnosti Dejan Radovanović.

Autori fotografija su fotografi Nedeljko Marković i Željko Vukelić i istoričar umetnosti Bojan Kojičić.

Izložbu organizuju Društvo konzervatora Srbije, Etnografski muzej u Beogradu, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Novi Sad, Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica i Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

Izvor: Tanjug
Foto: Pzzp.rs