Početna Kultura Izložba “Kako znam i umem” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Izložba “Kako znam i umem” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u subotu, 18. februara u 11 časova biće otvorena završna izložba dečjih radova pod nazivom “Kako znam i umem” – Sava Šumanović (1896–1942).

Radovi su nastali kao rezultat istoimenog programa organizovanog povodom obeležavanja 120 godina od rođenja poznatog umetnika Save Šumanovića. Ovim projektom nastavljena je i dugogodišnja saradnja muzeja i Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” Novi Sad.

Specifičan stil koji je sam umetnik nazvao – kako znam i umem – bio je motiv ovogodišnjeg ciklusa kreativnih radionica. Na primeru devet Šumanovićevih umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog učesnicima je zahvaljujući interaktivnom pristupu temi na zanimljiv način ukazano na različite faze u umetnikovom opusu.

Ciklus je počeo omiljenim programom, vanmuzejskom radionicom Kustos u vrtiću, pokrenutom još 2010. godine i prilagođenom potrebama starosnih grupa od 4 do 7 godina. Nakon druženja sa kustosom i upoznavanja sa temom uz pomoć slagalica i video prezentacije, pripremljena i zainteresovana deca dolazila su u muzej, obilazila stalnu postavku i uz pomoć mape susretala se sa delima o kojima su prethodno razgovarala u vrtiću. Ključni momenat bio je oprobati se u praksi – na licu mesta zabeležiti utiske i osećanja i, u potrazi za sopstvenim stilom poput Save Šumanovića, izraziti se u različitim likovnim tehnikama. Kao i prethodnih godina završna izložba prikazaće rezultate ovih istaživanja, a publika će moći da pogleda radove svih učesnika, iz 10 vrtića: Zvončica, Palčica, Guliver, Dunavski cvet, Različak, Pčelica, Kalimero, Čuperak, Detelina, Veseli patuljci.

Program je realizovan ne samo zahvaljujući saradnji višeg kustosa Milice Orlović Čobanov iz Spomen-zbirke i likovnih pedagoga Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” Novi Sad – Jelene Tišma, Dragana Jajića, Dušana Basare, Viktorie Čikoš i Bojana Stankova – nego i zahvaljujući njihovoj dobroj komunikaciji sa vaspitačima i decom.

Tokom trajanja izložbe (18. februar – 2. april 2017), pored edukacije za vaspitače Predškolske ustanove, biće održan i osmomartovski program Mami na dar, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena. Posete dece sa mamama muzeju, pri čemu deca preuzimaju ulogu kustosa i vodiča kroz stalnu postavku Spomen-zbirke i postavku izložbe njihovih radova, uvek izazivaju posebno interesovanje kod najmlađih.

Ulaz je slobodan.

Autor: RTV
Foto: pavle-beljanski.museum