Početna Kultura Izložba “Kapije i ambijenti Gibraltara na Dunavu” u Muzeju grada

Izložba “Kapije i ambijenti Gibraltara na Dunavu” u Muzeju grada

Izložba “Kapije i ambijenti Gibraltara na Dunavu” Vere Zarić biće otvorena u Muzeju grada Novog Sada.

Izbor radova za ekspoziciju izvršila je umetnica, u svojstvu autora izložbe, a čine ga 53 dela realizovana tokom 2016. i 2017. godine – 21 ulje na platnu i 32 crteža u kombinovanoj tehnici.

U radu na novom opusu Vera Zarić je ostala dosledna svom stilu likovnog izraza i poetici. Novi motiv ovog ciklusa je Petrovaradinska tvrđava.

Inspirisana bogatom istorijom, specifičnom arhitekturom monumentalnog utvrđenja uzbudljivih arhitektonskih rešenja, autorka je slikala na osnovu skica koje je načinila u eksterijeru na lokacijama na Tvrđavi koje su za nju imale posebno značenje. U radu se poslužila starim gravirama i mapama Petrovaradinske tvrđave iz 18. i 19. veka, kao i fotografijama utvrđenja iz ranih decenija 20. veka.

– Njena ostvarenja nisu idilične, niti posve realne predstave ambijenata drevne fortifikacije, već bojom i linijom otelotvoreni doživljaji i utisci, promatranja i razmišljanja o prostoru u kome provodi svoj vek. Svoje impresije i opažanja stečena tokom decenija provedenih u ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi, Vera Zarić je transponovala u seriju slika i crteža sa nazivom “Kapije i ambijenti Gibraltara na Dunavu” – navodi se u pozivu.

Izložba će biti postavljena u Zbirci strane umetnosti u Dunavskoj 29.

Otvaranje je u četvrtak, 11. januara, u 19 časova.

Izvor: 021
Foto: Promo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here