Početna Kultura Izložba Manolisa Janadakisa od danas pred Novosađanima

Izložba Manolisa Janadakisa od danas pred Novosađanima

0

02-jpg_660x330

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića danas u 19 časova, otvara se izložba Manolisa Janadakisa “Sa ploče… III”. Izložbu otvara profesor Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti iz Novog Sada.

U uvodnom tekstu u katalogu za ovu izložbu Touli Misirloglu, kustos Makedonskog muzeja savremene umetnosti iz Soluna, ukazuje da “naša kolektivna svest možda povezuje Manolisa Janadakisa sa grafikom, međutim, njegov razvoj kao umetnika daleko je širi, a svakako je raznovrsniji i složeniji nego što nam uobičajena kategorizacija i klasifikacija umetničkih žanrova dopušta da primetimo.

Osim toga, njegova prošlost i budućnost stalno se prepliću u njegovom radu preko sveobuhvatne percepcije koja prevazilazi kategorizaciju i klasifikaciju.

Janadakis za ovu izložbu u Novom Sadu kaže: “Moji noviji radovi takođe spadaju u grupu koja sugeriše neku vrstu direktne komunikacije u smislu percepcije forme i njenog sadržaja. Znakovi/simboli koji su deo kreativnog napora sadrže određenu formu komunikacije i odabrani su iz bogate zbirke šema simbola koji imaju različita značenja i služe kao vokabular za komunikaciju u savremenom svetu, čime stvaraju neku vrstu azbuke za razumevanje i ponašanje u našem dobu. Na ovoj izložbi predstavljam grupu radova koja se okreće oko jedne centralne tačke, a to je ponovna evaluacija značenja raznih simbola/znakova kao komunikacijskog koda u savremenom svetu sistema i poremećaja ideja.”

Izložba se može pogledati do 10. juna 2016. godine.

Izvor: RTV
Foto: Galerija