Početna Kultura Izložba Miroslav Kraljević i sledbenici

Izložba Miroslav Kraljević i sledbenici

0

mkraljevic

U četvrtak 3. decembra, u 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvorena izložba Miroslav Kraljević i sledbenici autora dr Zvonka Makovića.
Kao rezultat višegodišnje međumuzejske saradnje Moderne galerije i Umjetničkog paviljona iz Zagreba i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, krajem tekuće i početkom naredne godine publika je u prilici da pogleda dve reprezentativne izložbe u dve države: Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne u Umjetničkom Paviljonu u Zagrebu (19. 11. 2015 – 10. 01. 2016) i Miroslav Kraljević i sledbenici u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu (3. 12. 2015 – 21. 02. 2016).

Izložba Miroslav Kraljević i sledbenici predstavlja izbor od 68 vrhunskih ostvarenja 11 autora iz zagrebačke Moderne galerije koji prati genezu i razvoj hrvatskog modernizma u prve tri decenije 20. veka. Mada je živeo kratko (1885–1913), Miroslav Kraljević je svojim slikarstvom označio početak novog razdoblja hrvatske umetnosti približivši je matičnoj liniji evropskog, posebno francuskog modernizma. Autori tekstova u katalogu su dr Zvonko Maković, autor izložbe i dr Jasna Jovanov.

Kustosi izložbe su Milica Orlović Čobanov i Jasmina Jakšić Subić. Izložba će biti upotpunjena nizom edukativnih programa, uključujući stručna tumačenja postavke, predavanja, filmske projekcije, koncerte, kreativne radionice i sl. Projekat međumuzejske saradnje čiji su rezultat izložbe Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne i Miroslav Kraljević i sledbenici, vođen je idejom o komparativnom sagledavanju glavnog toka jugoslovenskog modernizma u periodu između dva svetska rata.

Postavka se može razgledati od srede do nedelje od 11 do 19 časova, četvrtkom od 14 do 22 časa. Ponedeljkom i utorkom muzej je zatvoren za publiku.

Autor: NsHronika.rs
Foto: pavle-beljanski.museum