Početna Kultura Izložba o Nadeždi Petrović u Narodnoj biblioteci u Titelu

Izložba o Nadeždi Petrović u Narodnoj biblioteci u Titelu

0

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog predstaviće se tokom avgusta 2017. godine publici u Narodnoj biblioteci „Stojan Trumić“ u Titelu izložbom Nadežda Petrović: s obe strane objektiva. Postavka će biti otvorena u petak, 25. avgusta u 20 sati. Na otvaranju će govoriti Goran Popović, direktor Narodne biblioteke „Stojan Trumić“ i autorka dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Nakon mnogobrojnih gostovanja u gradovima u zemlji i inostranstvu izložba koja ističe angažman Nadežde Petrović (1873–1915) na različitim umetničkim i društvenim poljima početkom XX veka, biće predstavljena i u rodnom mestu njene majke, Mileve Zorić. Kroz svojevrsni porodični album postavkom su približeni slikarkina ličnost i okruženje, ali je i istaknut njen značaj kao prve žene ratnog fotografa tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata i ujedno prve srpske umetnice koja je kontinuirano koristila fotografiju kao umetnički medij.

Publika u Titelu će kroz izložbu Nadežda Petrović: s obe strane objektiva biti u prilici da se bliže upozna sa jednom od najznačajnijih nacionalnih heroina XX veka.

Autor: NShronika