Početna Kultura Izložba “Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Olga Bogdanović” gostuje u Beogradu

Izložba “Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Olga Bogdanović” gostuje u Beogradu

0
Milo Milunović i Olga Bogdanović 1932. godina
Milo Milunović i Olga Bogdanović 1932. godina

Izložba “Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Olga Bogdanović”, nakon Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Zavičajnog muzeja u Rumi, pred publikom u Beogradu prvi put će predstaviti svojevrsnu retrospektivu dela beogradske slikarke Olge Bogdanović (1913–1993).

Venčanje Olge Bogdanović i Mila Milunovića, kum Pavle Beljanski 1932. godina
Venčanje Olge Bogdanović i Mila Milunovića, kum Pavle Beljanski 1932. godina

Peta izložba iz ciklusa “Pavle Beljanski – prijatelj umetnika”, posvećena prijateljskim vezama kolekcionara i umetnika čija je dela sakupljao, javnosti prikazuje život i stvaralaštvo do sada malo poznate slikarke Olge Bogdanović. Ona ulazi u krug Pavla Beljanskog prvenstveno kao supruga Mila Milunovića čija remek-dela je kolekcionar uvrstio u svoju zbirku. Svedočanstva prijateljstva Olge Bogdanović, Mila Milunovića i Pavla Beljanskog, njihovog venčanog kuma, čuvaju se u Dokumentarnom fondu Spomen-zbirke i poslužila su kao polazište za istraživanje i realizaciju izložbe. Poreklom iz čuvene umetničke porodice Bogdanović iz Rume, Olga Bogdanović bila je aktivni učesnik u društvenim i kulturnim zbivanjima međuratnog Beograda, a njena pojava i slikarstvo negovali su građanski ukus na kojem je i Beljanski utemeljio svoju kolekciju.

Olga Bogdanović, Vinograd, oko 1938. godine
Olga Bogdanović, Vinograd, oko 1938. godine

Izborom od 34 umetnička dela, rađena u ulju, pastelu i akvarelu ovom postavkom prvi put je obuhvaćen celokupan opus Olge Bogdanović. Brojni pejzaži sa Senjaka i primorskih krajeva iz kasnijih decenija, kao i mrtve prirode, glavni su motivi na slikama Olge Bogdanović. Njeno slikarstvo u najvećoj meri pripada poetici intimizma, a raznovrsna paleta s karakterističnim akcentima boje posmatraču prenosi slikarkina osećanja i raspoloženje.

Pored raznovrsnog pratećeg programa u vidu kreativnih radionica i tematskih tumačenja postavke, važan i živopisan segment izložbe čine i brojne fotografije iz porodičnih albuma koje govore o Olgi Bogdanović, njenoj porodici, životu i modi u Beogradu tridesetih godina dvadesetog veka.

Autor izložbe je Ksenija Vasin, istoričar umetnosti, a postavku u Beogradu će realizovati kustos izložbe mr Milana Kvas.

Izložbu će 10. februara u 19 časova u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, otvoriti slikar Čedomir Vasić.

PRATEĆI PROGRAM IZLOŽBE:

Subota, 13. februar: 
– 11–12 časova – Otvorena dečja radionica
– 13 časova Ulazak u krug Pavla Beljanskog (Milana Kvas, stručno tumačenje postavke)

Subota 20. februar:
– 11–12 časova – Otvorena dečja radionica

Subota 27. februar:
– 11–12 časova – Otvorena dečja radionica
– 13 časova – Olga Bogdanović iz ličnog ugla (Nikola Kolja Milunović)

Subota 5. mart:
– 11–12 sati – Prezentacija radova Otvorene dečje radionice
– 13 časova – Temperament intimne prirode (Ksenija Vasin, autorsko tumačenje postavke)

Izložbu možete pogledati od 10. februara do 5. marta 2016. godine.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SZPB