Početna Kultura Izložba “Porodica je bogatstvo življenja”

Izložba “Porodica je bogatstvo življenja”

0

izlozba-fotografija,-porodica-je-bogatstvo-zivljenja_660x330

Izložba fotografija “Porodica je bogatstvo življenja” koja se bavi problemom opstanka porodice kao ustanove u modernom društvu, ali i položajem dece s invaliditetom biće otvorena danas u Kulturno-umetničkom lavirintu u Novom Sadu.
Autorka projekta je studentkinja defektologije Kristina Milosavljević, koja već duže volontira u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku. Fotografijom se bavi iz hobija, a izložba je rezultat rada koji je trajao više od godinu dana.
Cilj postavke je podizanje sistema vrednosti, očuvanje porodice kao primarne institucije iz koje sve kreće, prikaz ljubavi u različitim zajednicama gde jedino što ih povezuje nije broj članova, niti materijalni prihodi već samo i isključivo ljubav.

Projekat predstavlja integraciju dece sa smetnjama u razvoju u njihovu biološku porodicu, odnosno prihvatanje dece sa smetnjama u razvoju od njihovih roditelja.

Na fotografijama se ne može videti njihov invaliditet, već jedino ljubav kojom su okruženi i sreća i zahvalnost koju pružaju zauzvrat.

Po pisanju sajta Dnevnik.rs autorka je ideju, ali i motivaciju našla u svom neposrednom okruženju, gde je, kako kaže, shvatila da porodica kao institucija gubi na svojoj vrednosti, a društvo kritikuje decu i njihove narušene sisteme vrednosti, ne shvatajući da su deca te sisteme vrednosti morala od nekoga da usvoje.

Ona je za taj sajt rekla da je položaj dece i odraslih s invaliditetom u Novom Sadu loš, ali je ipak bolji nego u ostalim delovima Srbije.

Kao razlog za to, navela je postojanje velikog broja udruženja koja svojim aktivnostima na kvalitetan način ispunjavaju slobodno vreme dece sa smetnjama u razvoju, dok je škola “Milan Petrović” u velikoj meri olakšala obrazovanje, a samim tim i njihovo integrisanje u društvo.

Autor: Tanjug
Foto: Fejsbuk/KUL