Početna Kultura Izložba slika Rastka Stefanovića “Nove ikone”

Izložba slika Rastka Stefanovića “Nove ikone”

0

U ponedeljak, 6. jula, u Galeriji SULUV biće postavljena izložba slika “Nove ikone”, Rastka Stefanovića. Izložba će trajati do 17. jula.

“Glavni razlog da svoje radove nazovem ikonama bio je taj što je predmet mog rada prikaz pojedinačne ljudske figure i lika koji bi formalno mogao da se okarakteriše kao portet ali uz izvesnu dozu simbolizma i alegorije koji ga približavaju pojmu ikone, sakralne slike koja je prevashodno prikaz lika ili portet. Reference na klasične teme i ličnosti iz korpusa mitologije i religije počele su kao svojevrsna igra u interakciji sa modelima ali su vremenom počeli da se pojavljuju i dublji slojevi značenja. Koristeći klasične strategije prezentacije ali i iskustvo novih medija, pokušavam da za sebe pronađem formu kojom mogu da predstavim savremene protagoniste, a koja bi bila svevremena, stara koliko i nova i koja bi mogla da preispita, sugeriše ili simulira ikoničnost i idoličnost ljudskog lica i tela”, kazao je autor.

Rastko Stefanović je rođen u Zrenjaninu (1978). Diplomirao je slikarstvo (2004) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Jovana Rakidžića. Magistrirao je na istoj Akademiji (2009) na Studijskom programu crtanje, sa radom pod nazivom Zaustavljanje sudbine kod prof. Višnje Petrović. Trenutno je apsolvent na Doktorskim studijama likovnih umetnosti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Osim slikarstvom, bavi se scenografijom i kostimom za pozorišne predstave, performanse i alternativne filmove, kao i organizacijom umetničkih aktivnosti u saradnji sa različitim institucijama i pojedincima – sarađuje u teatru, na filmu i televiziji. Osnovao je Umetničku Asocijaciju Zrenjanin (2005), organizaciju koja okuplja Zrenjaninske umetnike u cilju razvoja i promocije savremenog umetničkog stvaralaštva. U okviru Asocijacije organizovao je i producirao više desetina izložbi, umetničkih akcija, hepeninga i nekoliko likovnih kolonija.

Zbog mera Vlade povodom sprečavanja daljeg širenja zaraze virusom COVID-19, otvaranja izložbi i okupljanja u Galeriji SULUV su zabranjena. Radno vreme Galerije je od utorka do petka, dvokratno od 10 do 14 i od 16 do 20 časova. Ponedeljkom i vikendom Galerija ne radi. U Galeriji u isto vreme mogu da borave dva posetioca, obavezno je nošenje zaštitne maske.

Izvor: RTV
Foto: SULUV