Početna Kultura Izložba “Slikom do osmeha” u Skupštini grada Novog Sada

Izložba “Slikom do osmeha” u Skupštini grada Novog Sada

0

Izložba slika “Slikom do osmeha” čije je svečano otvaranje zakazano za utorak, 3. decembar, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, u holu Skupštine Grada Novog Sada, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u gradskom parlamentu.

Na izložbi će biti predstavljene 43 slike akademskih slikara, nastale tokom likovnih kolonija održanih u Udruženju distrofičara Južnobačkog orkuga, Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Grada Novog Sada i Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović”.

Izložba je prodajnog karaktera, a predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić objasnio je da će novac od kupovine ovih slika ostati pomenutim udruženjima i školi “Milan Petrović” za unapređenje njihovog rada.

“Slike koje će biti na izložbi u holu Skupštine grada dela su umetnika koji su želeli da pomognu rad ovih organizacija. Izložba će biti prodajnog karaktera i verujemo da će ljudi dobre volje među 43 slike odabrati jednu i tako donirati novac za ova dva udruženja i školu “Milan Petrović”. Novi Sad je Evropska prestonica kulture, ali mi pokazujemo da naš grad nije samo grad kulture, nego i grad humanosti”, poručio je Jelušić, dodavši da se pored redovnog finansiranja, ove ustanove mogu pomoći i kroz ovakve događaje.

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković istakla je da svaka od ove tri organizacije realizuje veliki broj programskih i projektnih aktivnosti, te da su podržane od strane Grada Novog Sada kao organizacije koje realizuju posebne programe i usluge u oblasti socijalne zaštite.

“Likovne kolonije na kojima su nastajala dela su događaji na kojima su se družili kako umetnici, tako i članovi ovih organizacija. Sa zadovoljstvom smo prihvatili ideju da pomognemo realizaciju ovog događaja. Prodajna izložba će trajati od 3. do 13. decembra i obuhvatiće važne datume kao što su 5. decembar, Međunarodni dan volontera, imajući u vidu da volonteri imaju važnu ulogu u radu ove tri organizacije, potom 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, i u toku je “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, gde su žene sa invaliditetom jedna od najosetljivijih kategorija našeg društva”, istakla je Koković, pozivajući Novosađane i Novosađanke da posete izložbu.

Sekretarka Udruženja distrofičara JBO Aleksandra Panović zahvalila se na inicijativi i podršci u organizovanju izložbe. Ona je dodala da će se novac od prodaje slika iskoristiti za kupovinu materijala za slikanje, ali i za unapređenje rada Udruženja.

Svetlana Kekić iz ŠOSO “Milan Petrović” zahvalila se na podršci, navodeći da je ovo lepa prilika da se pomogne udruženjima i školi, te da će novac od prodaje slika biti usmeren za kupovinu opreme za specijalizovane kabinete za decu.

Predsednica Udruženja MNRO Katarina Vukelić takođe se zahvalila na pomoći, izrazivši nadu da će izložba uključiti ljude dobre volje da pomognu koliko su u mogućnosti.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, a uz tehničku podršku kompanije Color Media Communications, a zainteresovani građani moći će da je posete sve do 13. decembra, svakim radnim danom i subotom od 11 do 18 časova.

Autor i foto: Color Media Communications