Početna Kultura Izložba “Tijara” ruskog umetnika Juhana Nikadimusa

Izložba “Tijara” ruskog umetnika Juhana Nikadimusa

0

Novosađani imaju jedinstvenu priliku da vide interesantnu i vrednu izložbu “Tijara” ruskog umetnika Juhana Nikadimusa. Tijare su do subote izložene u galeriji “Mat Art Store”, u Katoličkoj porti.

Kolekcija koja se nalazi u galeriji “Mat Art Store”, treća je koju je do sada kreirao ovaj poznati ruski umetnik Juhan Nikadimus.

Predstavljeno je šest koktel i svadbenih tijara napravljenih ručno, koristeći starinske tehnike veza sa biserima i gimpom. Tehnika se nije menjala stotinama godina.

“Proučavao sam starinski vez i vez sa zlatom poslednjih osam godina. Počeo sam kao rekviziter za muzeje, gde sam pravio kopije drevnih ruskih ukrasa za glavu. Potom sam odlučio da napravim svoj dizajn i svoju ručno rađenu kolekciju starinskim vezom”, kaže Juhan Nikadimus, dizajner.

Ovaj umetnik pravi tijare od dragog i poludragog kamenja. Najskuplja tijara koju je napravio vredela je više od 14 hiljada evra.

Njegov dizajn nosile su poznate ličnosti u Rusiji, a pre nekoliko godina i predstavnica na pesmi za Evroviziju. Takođe, dizajnirao je i kolekciju za čuveni brend Cartier.

Trenutna ratna situacija u Rusiji dovela je ovog umetnika u Novi Sad, a tu priliku odmah je ugrabila jedna novosadska galerija.

Na svečanim prijemima, osobe kraljevskog roda često se mogu videti sa tijarom na glavi. Njen oblik specifičan je po tome što podseća na ruski tradicionalni ukras za glavu – Ruskije kokošnjik.

Jedan od upadljivih primeraka svečanog nakita britanske kraljice Elizabete II svakako je svetlucava brilijantska tijara “Russian Kokoshnik”, sa zracima od belog i žutog zlata. Upravo s tom tijarom započela je istorija “ruskog stila” u draguljarskoj umetnosti van granica Rusije.

A sada će i Novosađani moći da uživaju u njoj do subote od 13 do 17 časova u Katoličkoj porti 2.

Izvor: RTV.rs/Đorđe Nikolić
Foto: Ilustracija/Pixabay