Početna Kultura Izložba “Van Gogh iz novosadskih kolekcija” kulturni događaj sezone!

Izložba “Van Gogh iz novosadskih kolekcija” kulturni događaj sezone!

0

Izložba “Van Gogh iz novosadskih kolekcija” održana je sinoć u Kineskoj četvrti u Novom Sadu.

Uključivanjem brojnih autora, događaj je dobio ozbiljnu dimenziju i sve to u autentičnom stvaralačkom ambijentu Kineske četvrti. U prepunom prostoru, prisutni su mogli da uživaju u prikazu svih pristiglih komada, na kojima se umetnici Tadija Janičić i Petar Mirković posebno zahvaljuju.

Zanimljivo je da se među eksponatima sa motivom nekog od Van Gogovih dela nalaze i magnet za frižider, razglednica i omot za DVD iz kolekcije Savke Gojković, majke predsednice Narodne skupštine.

Tadija i Petar sve vreme stavljaju akcenat na stvaranje kvalitetnog umetničkog programa i na Kinesku četvrt sa istim takvim sadržajem. Sledeća stvar je uspostavljanje i održavanje dijaloga.

Pored velikog broja prijatelja i interesanata, izložbu su posetili i Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, kao i Radovan Jokić, direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Podsećamo, u nedavno objavljenom intervjuu za magazin “Diplomacy and Commerce”, razgovarali smo sa Tadijom i Petrom, između ostalog o takozvanoj izložbi dela Tuluz-Lotreka, koja je organizovana početkom jula u novosadskoj “Svilari”.

Tadija i Petar su sa novosadske nezavisne umetničke likovne scene, a predstavljaju sve one koji, kako kažu, vide da Novi Sad nema kvalitetan kulturan program sa jedne strane, a sa druge strane pričaju o odnosu Fondacije NS 2021 prema lokalnoj umetničkoj sceni i pomenutim sadržajima.

Kako saznajemo, organizatori izložbe planiraju da osnuju “Fondaciju Novi Sad 2022” koja će okupiti sve ljude iz novosadske umetničke scene koji žele da Novi Sad bude zaista kulturna prestonica Evrope, kao i strane ambasadore, privrednike i ostale koji žele da pomognu realizaciju ove ideje.

Projekat “Van Gog iz novosadskih kolekcija” prva je u nizu akcija čiji je cilj da se skrene pažnja na to da ovdašnja umetnička scena ima mnogo više toga da pruži od onoga što se može zaključiti iz dosadašnjih aktivnosti vezanih za Evropsku prestonicu kulture.