Početna Kultura Izložba “Vojvodina Srbija – zapis u kamenu”

Izložba “Vojvodina Srbija – zapis u kamenu”

0

Izložba “Vojvodina Srbija – zapis u kamenu” biće otvorena danas, 18. novembra u 18 časova u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do utorka, 20. novembra.

O izložbi će govoriti: Biljana Ristić – autor izložbe, Miroslav Parović – idejni tvorac projekta i akademik prof. dr Ljubomir Zuković – kritičar. Partneri ovog projekta su NVO Srpski kulturni prostor i NVO Slobodni građani Srbije.

– Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji predstavljalo je vrhunac viševekvnog političkog, ekonomskog i nadasve kulturološkog rada Srba, ali i drugih slovenskih naroda u tadašnjim južnim krajevima Austrougarske. Naša izložba portreta znamenitih ljudi koji su radili na tome da se te 1918. godine prisajedinjenje konačno i desi je rađena u tehnici oslikavanja na kamenu, što simbolizuje trajnost poput veze koja je konačno i uspostavljena Prisajedinjenjem – ističu organizatori.

Portreti sedamnaest znamenitih ličnosti biće praćeni panoima na kojima su prikazane najznačajnije odlike epohe iz kojih su likovi na portretima. Sve zajedno to čini jednu izložbenu postavku koja najširem auditorijumu na jedinstven način približila istorijske procese koji su doveli do ulaska Srema, Banata i Bačke u sastav Srbije.

Autorka portreta, Biljana Ristić kao i idejni tvorac projekta, Miroslav Parović, potrudili su se da čitav poduhvat ima ne samo umetnički diskurs, već da doprinosi podizanju opšte kulture i obrazovanja, te da uzdignu nivo svesti građana o značaju čitavog procesa koji je krunisan Prisajedinjenjem.

Biljana Ristić rođena je 27. 5. 1967 u Nevesinju. Živi i radi u Novom Sadu. Skoro tri decenije druži se sa kistom i paletom. Pored slikarstva bavi se dizajnom , ilustracijom , a 2006. godine izdala je i DVD projekat: “Odjeci, film o Nevesinju i Hercegovini”. Imala je preko četrdeset samostalnih izložbi. Osim nagrada na izložbama amatera dobitnik je nagrade “Juhorski prsten”, kolonije Svojnovo 2012. Osnivač je i predsednik Udruženja “Kulturni krug Nevesinje” Novi Sad.

Izvor: RTV
Foto: