Početna Kultura Izložbe i predavanja u okviru programa “Ledena tišina”, od 24. do 26....

Izložbe i predavanja u okviru programa “Ledena tišina”, od 24. do 26. januara

0

ledena_tisina1

U okviru obeležavanja 75. godišnjice Novosadske racije, u utorak, 24. januara u 12 sati biće otvorena izložba “Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije 1942. godine” u Kulturnom centru.

Izložbu će otvoriti direktor Bojan Panaotović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe Milan Micić i muzejski savetnik u Muzeju Vojvodine Drago Njegovan.

Od 24. do 26. januara program “Ledena tišina” biće u znaku edukativnih i izuzetno značajnih predavanja. Posetioci će imati priliku da saznaju više o Novosadskoj raciji, i drugim događajima koji su ostavili neizbrisv trag u istoriji Novog Sada. Program predavanja počeće 24. januara na Tribini mladih sa početkom u 12.30, a tema o kojoj će pričati Drago Njegovan biće “Ulazak mađarske vojske u Bačku aprila 1941”.

Predavanja će se nastaviti 25. januara na kojoj će Milan Micić govoriti na temu “Kolonistička naselja u Bačkoj 1920–1941” i 26. januara čija će tema predavanja biti “Mađarski okupacioni režim u Bačkoj 1941”, autora dr Aleksandra Horvata. Obe tribine počinju u 12 časova na Tribini mladih.

Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u januaru u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije mađarskih okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, ali i pripadnika drugih naroda.

Više informacija o programima na sajtu Kulturnog centra Novog Sada.

Izvor: 021
Foto: Promo