Početna Kultura Jedan od najuspešnijih rumunskih reditelja prvi put u Srbiji – Antička drama...

Jedan od najuspešnijih rumunskih reditelja prvi put u Srbiji – Antička drama posle 50 godina u SNP-u

0

Ljubitelji teatra, u narednoj godini, imaće prilike da uživaju, između ostalog, i u antičkoj tragediji koju će na scenu Srpskog narodnog pozorišta postaviti, rumunski reditelj Andrej Mažeri (Andrei Majeri).

Ovaj umetnik završio je Univerzitet Babes-Bolyai koji se nalaza u rumunskom gradu Kluž-Napoka gde je trenutno doktorand. Od 2014. godine sarađuje sa brojnim pozorištima, a trenutno u Bukureštu postavlja većinu svojih predstava. Andrei Mažeri je dobitnik nekoliko nacionalnih nagrada, a momenat kad su njegove „Las Meninas/Male dvorske dame“ izvedene na Bukureštanskom nacionalnom pozorišnom festivalu, stavlja ga u red jednog od najrelevantnijih mladih reditelja u regionu. Kako kaže, sada mu je ideja da tri antičke tragedije poveže u jednu predstavu.

– Zamisao je da to budu tragedije „Bakhe“, „Kralj Edip“ i „Antigona“ – kaže Mažeri i dodaje da će ovo biti snažan tekst kao i da mu je izuzetno važno da dobro upozna ansambl, jer jedino tako predstava može da ima dobar ritam:

„Želim da saznam o vašoj kulturi od ovdašnjih umetnika i glumaca, jer raditi na drugom jeziku nije jednostavno, a radio sam tako u Mađarskoj, a ne govorim ni mađarski, ni srpski. Zato mislim da su probe veoma važne. Kada gledate premijeru, vi ne vidite reditelja. Ne želim da me ljudi vide. Ja uživam u umetnosti koju stvaram tokom proba, i ta dva meseca koliko ćemo probati, su veoma važna – da se sprijateljimo tokom procesa. Mislim da je to najvažnije”.

Direktor Drame SNP-a, Milovan Filipović kaže da antička tragedija nije postavljena u SNP-u 50 godina, te da Andrej Mažeri, reditelj modernog senzibiliteta, ovakvu formu može da pretvori u zanimljivu, aktuelnu i modernu predstavu.

„Andrej Mažeri se opredelio za kombinaciju tri antičke tragedije koje imaju zajednički imenitelj – porodica ili povratak kući, a to takođe ima veze sa temama koje je projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ odredio kao svoje reference za umetničke programe u toku godine titule. Mesec april 2022. godine, što se tiče SNP-a, u sklopu obeležavanja godine titule, biće posvećen upravo Seobama i povratku domu“, istakao je Filipović.

Srpsko narodno pozorište, u drugoj polovini 160. sezone, svoj repertoar obogatilo je sa četiri predstave. Predstava „Deobe“ Juga Radivojevića, po romanu Dobrice Ćosića svoju premijeru je doživela u martu, a potom je usledila i premijera predstave „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum” Miloša Nikolića, u režiji Ivana Cerovića. Nakon Šekspirove „Bure“ u režiji Kokana Mladenovića, Radoslav Milenković postavio je „Višnjik“ A. P. Čehova, dok je Handkeov komad „Golmanov strah od penala“ dramatizovala i režirala Ana Đorđević, a premijeru će publika imati priliku da pogleda 4. septembra, na predstojećem INFANT-u.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Andrei Tanase