Početna Kultura “Kako je propao svet?” – u Pozorištu je rešenje

“Kako je propao svet?” – u Pozorištu je rešenje

0

Kako je propao svet? – Brojna istraživanja i ankete među mladima poslednjih godina upozoravaju na to da mladi poslednjih godina vode velike bitke sa strahovima, anksioznošću, muče ih politički, etnički, kulturološki obrasci koji su nam rođenjem dati ili nametnuti, te se nekada zaista čini da da živimo u nadrealnom svetu koji štima po nadrealnim pravilima. Većina nije sigurna kojim putem da krene, šta je dobar izbor, a najčešće postavljaju pitanje: kako je propao svet ali i gde je rešenje?!

Ako je suditi po motu 162. sezone – rešenje je u Pozorištu! Srpsko narodno pozorište važi za kuću u kojoj mladi kreiraju šta je ono što žele da gledaju, kuća koja vrata otvara mladim umetnicima, pružajući im priliku da stvaraju za mladu publiku te je bilo logično da se sa početkom školske godine izdvoji repertoar za mlade koji to praktično pokazuje.

Midlseks, Kod Večite slavine, Slepa mrlja, Kafka machine, Tesla, izumetnik i Golmanov strah od penala predstave su za koje će srednjoškolci i studenti imati popust više od 50 odsto te će tako ulaznica, od ovog oktobra, uz indeks i knjižicu iznositi 400 dinara.

Već danas, 7. oktobra mladi ljubitelji teatra imaće priliku da gledaju svoje omiljene glumice i glumce, Sonju Isailović, Bojanu Milanović, Stefana Vukića u predstavi „Kod Večite slavine”, dok će Marko Marković 10. oktobra ponovo oživeti jednog od naših najvećih naučnika u predstavi „Tesla, izumetnik”.

Kako će se jedan golman izboriti sa strahovima koji ga svakodnevno pritiskaju, publika će imati priliku da sazna 14. oktobra u predstavi „Golmanov strah od penala”, dok će tri ujedinjene antičke tragedije uokvirene naslovom „Slepa mrlja” ljubitelji teatra gledati 27. oktobra.

Pred sam kraj oktobra, 31. odvažna mlada ekipa govoriće polovima, suočavanju sa sobom, strahovima, te postaviti pitanje šta je danas „normalnost“, zašto čovek ima potrebu da svrstava stvari po određenim normama i nepisanim pravilima i to u predstavi „Midlseks”.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici SNP-a, dok sve informacije o predstavama, publika može pronaći na sajtu Srpskog narodnog pozorišta.

Foto: SNP / V. Veličćković i S. Doroški