Početna Kultura Kaleidoskop – novosadsko delo kulture zajedništva

Kaleidoskop – novosadsko delo kulture zajedništva

0

Kaleidoskop je delo zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture, kojim se kroz različite umetnosti predstavlja jedinstvena slika različitosti i raznolikosti Novog Sada.

Uz više od 1000 umetnika, 400 programa u koje će biti uključeno preko 60 organizacija iz Novog Sada, a na više od 80 lokacija, naš grad dobija leto bogato kulturnim dešavanjima u jedinstvenom obliku, obliku Kaleidoskopa. Koncept kojim se jačaju kapaciteti za pripremu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. u vidu Kaleidoskopa počinje 25. avgusta, kada je zakazano svečano otvaranje kod Kineske – omladinsko kreativnog polisa i Češkog magacina i trajaće do kraja septembra.

“Kaleidoksop je važan za razvoj kulture našeg grada, te je utoliko važniji za Novosađane. On ne samo da donosi inovativan pristup koordinasanog planiranja programa u kulturi, već svojim obimom i raznovrsnošću šalje nedvosmislenu poruku da je kultura način života i kao takva dostupna svima. U kontekstu turizma, dobijamo novi brend kulture koji će biti nezaobilazna tačka na evropskoj kulturnoj mapi i zbog koje će Novi Sad postati još uzbudljivija destinacija za domaće i strane turiste” istakao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Prema rečima direktora Fondacije Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture, Nemanje Milenkovića, iako je Kaleidoskop kulture najvidljiviji tokom pet nedelja poslednjih dana leta, on je utoliko značajniji, pa i jedinstven, što u njemu učestvuju, ne samo umetnici, ustanove kulture i nevladine organizacije, već i sami građani i publika.

“Kaleidoskop se realizuje kroz četiri faze i traje tokom cele godine. Prvu fazu čini osmišljavanje i kreiranje novih mesta u gradu, gde Novosađani stvaraju prostore, buduće scene, za predstavljanje kulturno-umetničkih programa. Druga faza je povezana sa gostovanjem inostranih umetnika, a u saradnji sa lokalnom kulturno-umetničkom scenom, kako bi kreirali programe koji će biti predstavljeni na novim mestima. Program, širom Novog Sada, kako u centru, tako i na obodima grada, predstavljen najširoj publici, čini treću, najvidljiviju fazu Kaleidoskopa. Konačno, četvrta, ne manja važna faza, vezana je za publika koja ocenjuje programe dajući svoje pohvale, kritike, sugestije i predloge na osnovu kojih se kreiraju, za narednu godinu, novi programi”.

Već u prvoj nedelji Kaleidoskopa, Novosađane i brojne turiste očekuju uzbudljivi kulturni programi kao što su svečano otvaranje Kaleidoskopa, Karavan – pokretna kulturna stanica koja će na različitim lokacijama prikazati pet vrsta umetnosti, sve strane strastvenog tanga i milonga pod zvezdama u sklopu festivala “Novi Sad – Tango grad”, klasična muzika pod otvorenim nebom u okviru NEklasičnog festivala klasične muzike “NEO”, veče ruske muzike uz predivan nastup mecosporana Elene Manistine iz Boljšoj teatra iz Moskve i Gudačkog Kvarteta TAJJ, Otvorena izložba “Majska skupština – 170 godina kasnije”, Otvaranje postavke Kroz Umbriju 1938/2018, Savremeni grafički roman kao nova vizuelno-narativna forma i Slikanje i prezentacije u sklopu XII saziva Kolonije tapiserista “Boško Petrović”.
U narednih pet nedelja Novi Sad će se predstaviti kulturom i umetnošću kroz brojne postojeće, ali i nove sadržaje.
Kroz arhitekturu, književnost, izvođačku umetnost, primenjenu i vizuelnu umetnost publika će uživati u nesvakidašnjim performansima inostranih i domaćih umetnika na više od 80 lokacija. Samo neki od zanimljivh programa Kaleidoskopa su otvaranje novih mesta – Češki magacin, Korzo i Eđšeg, muzički koncerti od klasične do rok muzike, pozorišne predstave “Krvave svadbe”, ”Pepeljuga”, lutkarska predstava za odrasle “Zatvorenik i šestoprsti”, savremeni cirkus, interesantne izložbe širom Novog Sada kao što su “Saputnici”, “Nova mesta”, medijske instalacije, savremeni ples, film prikazan na tradicionalne i još do sada neviđene načine i brojne druge sadržaje.