Početna Kultura Klugove “Ptice” po Aristofanu i zvrčci u vili dr Stankovića oduševili na...

Klugove “Ptice” po Aristofanu i zvrčci u vili dr Stankovića oduševili na “Novom tvrđava teatru”

0

unnamed (2)

Drugi festival po redu, “Novi Tvrđava teatar“ sinoć je doživeo svoju prvu produkcionu premijeru. Naime, na otvorenoj sceni vile Stanković u Čortanovcima je u produkciji “Novog Tvrđava teatra” i Bitef teatra, prvi puta odigran Aristofan i znamenite mu “Ptice”, u konceptualnom i koreografskom rešenju Rumuna, Edvarda Kluga.

Plesna inscenacija antologijskog dela klasične helenske književnosti, komedije “Ptice“, znamenitog Aristofana (“Lizistrata“, “Žabe“, “Plut“, “Ose“, “Oblaci“, itd) koji se uspešno služio postupcima satire i parodije u oblikovanju svojih komedija, vazda prikazujući pojave, odnose i tipološke karaktere sa simpatijama u svojim drama, pronašao je odlično tle za “gnježdenje” u koreografskim rešenjima Edvarda Kluga i sprovođenju Bitef dance kompanije. Duhovite i ironične metafore, scenski prikazi eskapizma kao bega od tegobne društvene stvarnosti jesu ono što karakteriše prvu premijeru u okviru Novog Tvrđava teatar festivala.

unnamed

unnamed (1)

unnamed (6)

unnamed (7)

unnamed (8)

Kao i prethodnih večeri, i o ovoj se uz “zvuke“ Ptica, čulo i zujanje invazivnih komaraca i pevljivih zvrčaka o sceni vile Stanković, što je u mnogome doprinelo ugodnom i lepom prijemu kod publike i pozorišnika koji pohode ovaj festival.

unnamed (5)

unnamed (3)

unnamed (4)

Autor: Teodora Ž. Janković, nshronika.rs
Foto: B. Lučić