Klugove “Ptice” po Aristofanu i zvrčci u vili dr Stankovića oduševili na...

Klugove “Ptice” po Aristofanu i zvrčci u vili dr Stankovića oduševili na “Novom tvrđava teatru”

SHARE

unnamed (2)

Drugi festival po redu, “Novi Tvrđava teatar“ sinoć je doživeo svoju prvu produkcionu premijeru. Naime, na otvorenoj sceni vile Stanković u Čortanovcima je u produkciji “Novog Tvrđava teatra” i Bitef teatra, prvi puta odigran Aristofan i znamenite mu “Ptice”, u konceptualnom i koreografskom rešenju Rumuna, Edvarda Kluga.

Plesna inscenacija antologijskog dela klasične helenske književnosti, komedije “Ptice“, znamenitog Aristofana (“Lizistrata“, “Žabe“, “Plut“, “Ose“, “Oblaci“, itd) koji se uspešno služio postupcima satire i parodije u oblikovanju svojih komedija, vazda prikazujući pojave, odnose i tipološke karaktere sa simpatijama u svojim drama, pronašao je odlično tle za “gnježdenje” u koreografskim rešenjima Edvarda Kluga i sprovođenju Bitef dance kompanije. Duhovite i ironične metafore, scenski prikazi eskapizma kao bega od tegobne društvene stvarnosti jesu ono što karakteriše prvu premijeru u okviru Novog Tvrđava teatar festivala.

unnamed

unnamed (1)

unnamed (6)

unnamed (7)

unnamed (8)

Kao i prethodnih večeri, i o ovoj se uz “zvuke“ Ptica, čulo i zujanje invazivnih komaraca i pevljivih zvrčaka o sceni vile Stanković, što je u mnogome doprinelo ugodnom i lepom prijemu kod publike i pozorišnika koji pohode ovaj festival.

unnamed (5)

unnamed (3)

unnamed (4)

Autor: Teodora Ž. Janković, nshronika.rs
Foto: B. Lučić

NEMA KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR