Početna Kultura Kompozitor Stevan Divjaković dobitnik Februarske nagrade Novog Sada

Kompozitor Stevan Divjaković dobitnik Februarske nagrade Novog Sada

0

Gradska skupština je na svečanoj sednici odlučila da je kompozitor Stevan Divjaković dobitnik Februarske nagrade, koja se dodeljuje povodom Dana grada 1. februara.

Njemu je priznanje dodeljeno za predan i posvećen vizionarski rad, pretočen u kompozicije koje ostavljaju neizbrisiv trag na umetničkoj sceni Grada Novog Sada.

Na sednici kaja je trajala oko pet minuta nije bilo rasprave o predlogu ili bilo kakvih govora, a za je glasalo 65 odbornika, dok je dvoje bilo uzdržano.

Kompozitora su za Februarsku nagradu, koja se dodeljuje povodom 1. februara 1748. godine kada je Novi Sad od carice Marije Terezije dobio status Grada, predložili Udruženje kompozitora Vojvodine, Srpsko narodno pozorište, Muzička omladina Novog Sada, Vojvođanski simfonijski orkestar i Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Uz povelju, koja će mu biti dodeljena na Dan grada, njemu će pripasti i 130.000 dinara.

Divjakoviću je ovo drugo priznanje od Novog Sada jer je već dobio Oktobarsku nagradu 1989. godine.

On je rođen 25. jula 1953. godine u Novom Sadu gde je 1979. diplomirao na Akademiji umetnosti, a magistrirao 1995. godine. Radio je kao profesor i direktor muzičke škole “Isidor Bajić” od 1980. do 1995.godine, od 1995. do 2000. godine kao upravnik Srpskog narodnog pozorišta i od 2003. do 2018. godine kao profesor i direktor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača. Jedan je od osnivača NOMUS-a, umetnički rukovodilac Vojvođanske filharmonije, predsednik Udruženja kompozitora Vojvodine i drugo.

Izvor: 021.rs
Foto: NSEPK / V. Veličković