Početna Kultura Koncert klasične muzike na otvorenom – KORZO ponovo okuplja velika muzička imena...

Koncert klasične muzike na otvorenom – KORZO ponovo okuplja velika muzička imena u centru Novog Sada

0
Foto: NSEPK / V. Veličković

Koncert klasične muzike na otvorenom, pod vedrim nebom, zahvaljujući kom je Novi Sad stao rame uz rame sa evropskim metropolama – Korzo, ponovo će okupiti velika muzička imena. Ovoga puta slušaćemo svetsku zvezdu klasične muzike, violinistu i violistu Julijana Rahlina, uz Vojvođanski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Aleksandra Markovića.

U okviru petog Kaleidoskopa kulture, do sada najznačajnijeg izdanja ovog programskog luka Evropske prestonice kulture, 10. septembra sa simboličnim početkom u 20.22 časa, Korzo će ponovo zauzeti mesto najvećeg umetničkog i produkcijskog poduhvata u nedelji izvođačke umetnosti i to na jednom od centralnih gradskih bulevara u Novom Sadu, Bulevaru Mihajla Pupina. 

Vrhunski muzičari svetskog ranga izvešće dela najvećih nemačkih kompozitora Ludviga van Betovena i Johanesa Bramsa.

Korzo je već petu godinu zaredom, od samog početka projekta, deo Kaleidoskopa kulture – najboljeg evropskog trend brenda u kulturi, a realizuje se sa idejom da izmesti klasičnu muziku iz koncertnih sala te tako približi ovu vrstu umetnosti svim sugrađanima.

Ulaz na koncert je slobodan, ali je broj mesta ograničen i zato se mole ljubitelji muzike da svoje mesto zauzmu što ranije.

Foto: NSEPK / J. Ivanović

Nedelja izvođačke umetnosti – od teatra do dokumentarca 

Nakon velike uvertire u centru grada koja će, pored Korza 10. septembra, obuhvatiti i predstavu Gospođica Julija čuvenog bečkog Burgteatra u Srpskom narodnom pozorištu, nedelja izvođačke umetnosti predstaviće oko 30 događaja, na kojima će učestvovati 180 umetnika i umetnica iz 8 zemalja.

Od savremenih srpskih kompozitora, preko kamerne muzike, umetničkih projekata mladih umetnika iz cele Srbije, odabranih na konkursu Umetnici.Sad!, pa sve do dokumentarnog filma – druga nedelja Kaleidoskopa kulture stavlja fokus na različite oblike izvođačke umetnosti i to širom grada, a prevashodno u mreži kulturnih stanica.

Kaleidoskop kulture traje do 7. oktobra, a nakon nedelje izvođačke umetnosti počinje nedelja književnosti, zatim nedelja vizuelne i, na kraju, nedelja primenjene umetnosti.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste Banka Srbija, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Detaljan program, programsku knjigu, satnice i sve informacije u vezi sa događajima Kaleidoskopa kulture možete pronaći na zvaničnom sajtu projekta novisad2022.rs, kao i na kaleidoskopkulture.com.

Autor: NSHronika.rs
Foto: NSEPK /  V. Veličković, J. Ivanović