Početna Kultura Koncert mladih kompozitora Vojvodine u Gradskoj kući

Koncert mladih kompozitora Vojvodine u Gradskoj kući

0

kompozitori vojvodine

U nedelju, 1. novembra 2015. godine, u Gradskoj kući u Novom Sadu održaće se koncert mladih kompozitora Vojvodine, sa početkom u 20 sati, uz slobodan ulaz, u organizaciji Zavoda za kulturu Vojvodine.
Na repertoaru će se naći kompozicije Slobodanke Dabović – Dijalog, Svetozara Nešića – Quintetness, Jelene Dabić – Green arabesque, Marka Dulića – Sky & Sea, Đorđa Markovića – (K)Lang i Stanislave Gajić – Kolo, za flautu, bas klarinet, harmoniku, violinu i violončeno. Članovi ansambla su Lidija Knajp (flauta), Vasa Vučković (bas klarinet), Dragana Kuzmanović i Darko Dimitrijević (harmonika), Vladimir Ćuković (violina) i Milica Svirac (violončelo), a sve kompozicije su napisane specijalno za ovu priliku i biće premijerno izvedene.

Grupa kompozitora mlađe generacije iz Vojvodine je od 2012. godine zajednički nastupala devet puta, najčešće u Novom Sadu, ali i u Beogradu, Subotici i Sremskoj Mitrovici. Kroz javne nastupe i muzička i notna izdanja, publici se do sada predstavilo 14 autora mlađih od 40 godina, svojim poststudijskim stvaralaštvom. Premijerno je izvedeno preko 30 novih kompozicija, za različite ansamble, kao i za solo instrumente.

Koncert je četvrti događaj u okviru novog programa “2K+”, koji je nasledio trogodišnji projekat “Savremena kompozicija u Vojvodini”. Dosadašnji fokus bio je usmeren na rešavanje problema sa kojim se suočavaju talentovani kompozitori, nemajući mogućnost da svoje radove prezentuju publici, pogotovo za veće sastave, nudeći mogućnost da kroz jedan koncert godišnje domaći mladi kompozitori mogu da se predstave publici, a kasnije da dobiju zvanično muzičko izdanje. Posle održana tri koncerta za srednje i velike sastave, objavljena tri muzička diska, kao i održane radionice, pojavila se potreba da se u 2015. godini projekat proširi na celu godinu.

Program “2K+” biće realizovan kao permanentni antifestivalski program koji se sastoji od više koncertnih nastupa godišnje, kompozitorskih radionica, predavanja, kao i nastupa savremenih umetnika iz oblasti elektronske muzike u “of programu”. Naziv “2K+” predstavlja skraćenicu za sve što je nastalo posle 2000. godine, tj. muziku 21. veka.

Autor: NsHronika.rs