Početna Kultura Koncert povodom 260 godina od rođenja Volfganga Amadeusa Mocarta

Koncert povodom 260 godina od rođenja Volfganga Amadeusa Mocarta

U solo i raznovrsnim kamernim – instrumentalnim i vokalno instumentalnim formacijama, naši ugledni umetnici sviraće Mocartove kompozicije u utorak, 26. januara, sa početkom u 21h u Sinagogi.

Wolfgang-amadeus-mozart_1

U koncertu učestvuju:
Iris Kobal, Valentina Nenaševa, Vesna Milikić, Rita Kinka, Dorian Leljak – klavir
Laura Levai – Aksin, Sonja Antunić – flauta
Radoslava Vorgić – sopran
Kristijan Boroš – klarinet
Gudački kvartet TAJJ

Prodaja ulaznica i informaciju o koncertu možete pronaći u Muzičkoj omladini Novog Sada, radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.

Cena ulaznice: 500,00 dinara
Studenti, đaci i penzioneri imaju popust 50%.

Volfgang Amadeus Mocart, rodio se u Salcburgu 27. januara 1756. godine. Jedan je od najvećih kompozitora svih vremena. Za samo 35 godina, koliko je živeo, napisao je preko 600 dela. Oprobao se u pisanju gotovo svih žanrova i formi. Kad se o Mocartu govori ili piše najčešće se navode lakoća sa kojom je pisao, njegova svestranost, vrcav i radoznao duh, i savršeni sklad, ravnoteža i produbljenost, kao najupečatljivije karakteristike njegovih dela.
Mocart je možda najčuveniji po svojim operama, simfonijama, klavirskim i violinskim koncertima, gudačkim kvartetima i kvintetima, kao i violinskim i klavirskim sonatama. Nazvan u svoje vreme “čudom od deteta”, vrlo rano počinje da zapisuje note i drži koncerte. Lako improvizuje, pravi mala remek-dela na zadate melodije. Za života je dosta putovao, obilazeći sva tada veća evropska središta kulture, što ga je bogatilo novim iskustvima i poznanstvima. Njegovi uspesi i slava, vremenom su jenjavali, kao i dani zdravlja i blagostanja. Život napušta fizički, mentalno i duhovno slomljen. Na njegovom ispraćaju nije bilo sveta. Njegova muzika, ipak, besmrtno odzvanja.

Izvor: NsHronika.rs