Početna Kultura Kontakt: Dokumentarac o novosadskoj andergraund sceni premijerno na “Cinema Cityju”

Kontakt: Dokumentarac o novosadskoj andergraund sceni premijerno na “Cinema Cityju”

0

Dokumentarac “Kontakt” reditelja Mihajla Obrenova posvećen novosadskoj underground muzičkoj sceni imaće premijeru na Cinema City festivalu u Novom Sadu u septembru ove godine. Film obuhvata period od 1989. do danas i sadrži preko dva i po sata ispovesti preko 140 sagovornika kao i video materijala sa koncerata.

Ovaj dokumentarac je svedočenje o svim subkulturnim pojavama u Novom Sadu počev od panka, skinsa, preko dizela sve do hipstera. Takođe se spominju sva mesta na kojima su se okupljali pankeri i ostali anti mainstream likovi. Film je sa tehničke strane fantastičan, montaža je fantastična i film ni u jednom momentu nije izgubio ritam.

Predmet filma su haotični, ekstremni i drugačiji bendovi. U tom periodu, krajem osamdesetih, nekako su krenuli takvi bendovi, pre toga je sve još bilo u granicama prihvatljivog zvuka, da ne kažem – bilo je slušljivo (smeh). Oko 1988. godine se javlja nova struja bendova, koji su ekstremni, glasni i alternativniji, početak je ratnih godina, javlja se neki nekontrolisani bes u ljudima. Tu priča filma kreće. Zapravo, kreće 1990. ali 1989. je tu kao uvertira u događaje posle – izjavio Obrenov za portal mojnovisad.com

U suštini muzičari su u ovom filmu iskreno priznali da su u vreme kada nisu znali da sviraju, nisu imali opremu niti studije za snimanje, dobijali veću medijsku pažnju kao i posećenost na svirkama. Najbolji momenat u filmu je kada pokojni Simbe (bubnjar Casillasa) kaže kako bi uveo komunalnu policiju za one koje označe da će doći na svirku, a ne dođu! Siniši Radovančevu Simbetu koji je preminuo ove godine, film je i posvećen.

“Kontakt” je vrlo zabavan i duhovit dokumentarac koji bi obavezno trebalo da pogledaju svi koju su nekad bili ili su još uvek deo novosadske alternativne scene.

Izvor: Remix Press