Početna Kultura Kreativne radionice za decu subotom – Šta me sve čini onim što...

Kreativne radionice za decu subotom – Šta me sve čini onim što jesam?

0

Povodom novootvorene izložbe u Galeriji Matice srpske „Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)“, majski ciklus kreativnih radionica će biti posvećen upravo temi identiteta, odnosno šta nas čini onim što jesmo (8, 15, 22. i 29. maj 2021. godine od 11.00 do 12.30 sati).

Posmatrajući portrete i autoportrete različitih žena koje su živele u jednoj kraljevini i preispitivale društvena pravila, razgovaraćemo o tome šta sve može činiti jednu osobu i kako ona sve može biti prikazana. U kreativnom delu, deca će na kreativan način izraziti svoja zapažanja o izložbi i njenoj temi.

Cena ulaznice je 150.00 dinara. Zbog ograničenog broja mesta na 10 mališana uzrasta od 5 do 10 godina, učešće deteta na radionici potrebno je prijaviti popunjavanjem elektronskog upitnika, koji se nalazi ispod opisa svake radionice.

Bogatstvo jednog kraljevstva je u ljudima

08. maj 2021. godine od 11.00 do 12.30 sati

Novi ciklus započinjemo pričom o jednom kraljevstvu kojim su vladali kraljica Marija i kralj Aleksandar Karađorđević. U njihovom kraljevstvu živeli su različiti narodi. Posmatrajući portrete, fotografije i karikaturu kraljice Marije, kao i portrete drugih žena iz kraljevine, deca će opažati različitosti odeće, likova i predstava i razgovarati o ovim narodima. Posebno će tražiti koji se sve predmeti na kraljicinim portretima ponavljaju i razmišljati za koje zasluge se može dobiti jedan orden. Na kraju radionice, deca će osmisliti orden za osobinu koju smatraju najbitnijom.

Link za prijavu: https://forms.gle/1kQ7Y7KmcKxHMmUN9

Kad umetnica svoj lik dočara

15. maj 2021. godine od 11.00 do 12.30 sati

U toku našeg drugog susreta, bavićemo se prikazivanjem sebe, svojih osobina i osećanja, kroz umetnost. Posmatrajući autoportrete umetnica koje su sebe prikazivale u različitim prostorima i iz različitih uglova, razgovaraćemo o promenama koje primećujemo na njihovim prikazima. Uočićemo i promene koje nastaju kada ih prikazuju drugi umetnici. U kreativnom delu radionice, deca će nacrtati sebe i svog druga ili drugaricu, ističući osobine koje najviše zapažaju.

Link za prijavu: https://forms.gle/ypiWcMBhmjE2EZjn7

Glumice u pantalonama

22. maj 2021. godine od 11.00 do 12.30 sati

Treću majsku radionicu, posvetićemo hrabrim i odlučnim glumicama koje su se suprotstavljale društvenim pravilima i igrale muške uloge „u pantalonama”. Svako dete će posmatrati fotografiju ili sliku jedne glumice. Posmatrajući glumicu, osmisliće njen lik i ispričati njenu priču. Zatim će odglumiti situaciju koja je prikazana na slici ili fotografiji. U kreativnom delu radionice, izabraće ulogu koji bi voleli da glume i omisliti kostim za nju.

Link za prijavu: https://forms.gle/mJGPi7udMzsmp82p6

Da li slika ima manu, pa se krije u ormanu?

29. maj 2021. godine od 11.00 do 12.30 sati

Na našem poslednjem ovogodišnjem druženju, deca će posmatrati jednu sliku koja je nešto drugačije izložena od ostalih slika – u ormanu. Preuzimajući uloge kustosa, koji osmišljavaju izgled izložbe, i konzervatora, koji pomažu kustosima u postavljanju slika i predmeta u prostor izložbe, osmisliće gde bi se još slike mogle izložiti i kako bi se to moglo učiniti. Zatim će opažati sliku u ormanu, Portret slikarke Leposave St. Pavlović slikarke Zore Petrović, razmišljati zašto je slikarka prikazana u muškoj odeći i da li je to razlog da bude u ormanu. Na kraju radionice, mališani imaju zadatak da kroz crtež prikažu nešto što bi voleli da pokažu drugima, ali su do sada to skrivali.

Link za prijavu: https://forms.gle/fgQ1qYwwkjNznJWE8

Izvor: RTV
Foto: Pixabay