Početna Kultura Kreativnost, filmovi i raznovrsna muzika obeležili drugi dan „Poezike“

Kreativnost, filmovi i raznovrsna muzika obeležili drugi dan „Poezike“

0

11324083_10205750182905281_2047323550_nKreativna radionica, filmske projekcije i koncerti, obeležili su drugi dan regionalnog festivala autorske muzike „Poezika“. Program je započet kretivnom radionicom „Probudimo uspavanke u nama“, koju je vodila Katarina Juvančić, da bi se nastavio projekcijom filma „A night in Zagreb“, nastupom pobednice konkursa za posebne aktere Mirjane Marinković i koncertima „Telemame“ i Krisa Ekmana.
Antrolopoškinja i kantautorka Katarina Juvančič, autorka stručnih članaka o uspavankama, objavljenih u Kembridžu, Ljubljani i Sarajevu, posetila je Novi Sad, gde je na Petrovaradinskoj tvrđavi, u galeriji „ITD“, održala radionicu „Probudimo uspavanke u nama“. Na drugoj lokaciji, u Velikoj sali Kulturnog centra grada, posetioci su imali priliku da pogledaju koncertni film benda „The Bambi Molesters“, a nakon toga i da uživaju u muzičkom delu večeri. Jedna od pobednica konkursa za posebne aktere, Mirjana Marinković, publici se predstavila pesmama čije su autorke njene prijateljice, na čiji se nagovor i prijavila na takmičenje.

11350326_10205750182585273_432355888_n
„Mislim da muzika zbližava ljude, ali ne kroz takmičenje, nego na neke druge načine. Ipak, drago mi je što sam ovde, jer volim muziku, ona je moj hobi. Uprkos činjenici da sam po zanimanju profesorica ruskog jezika i književnosti, posvećena sam i pevanju. U jednom horu sam solista, u drugom dirigent“, izjavila je pobednica Marinković.
Iako su mnogi pomislili da je „Telemama“ bend, u pitanju je kantautorsko lice Dragane Zarevske iz Makedonije, koja je prvo izvođenje na festivalu posvetila majci, koju je izgubila prošle godine. Onima koji su osamdesetih i devedesetih posvećeno pratili američku pop scenu, ime Krisa Ekmana dobro je poznato. Dvadesetpetogodišnju karijeru, Ekman je posvetio stvaranju pesama za studijske albume, ali i komponovanju muzike za filmska ostvarenja. Na festivalu „Poezika“, on je nastupio sa slovenačkim gitaristom Bernardom Kogovšekom.
Festival „Poezika“ trajaće do večeras, završnom radionicom „Muzičke priče“, u kojoj će učestvovati Dušan Strajnić ili Stray Dogg.

Ulaz na festival je besplatan.

Autor: Maja Guzijan