Početna Kultura “Kultura na dlanu” u Svilari

“Kultura na dlanu” u Svilari

0

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, novosadskog PMF-a je deo projekta “Kultura na dlanu” koji je usredsređen na istraživanje, promociju i prezentaciju kulturnog nasleđa Segedina i Novog Sada, s ciljem unapređenja saradnje oblasti kulture i održivog kulturnog turizma.

Cilj je unapređenje promocije Novog Sada, kao Evropske prestonice kulture 2021. godine, kroz isticanje saradnje sa drugim gradovima regije.

U sklopu projekta organizuje se niz promotivnih kulturnih događaja sa različitim programima i akterima iz obe partnerske države.

Narednih dana, u Kulturnoj stanici “Svilara” održaće se:

21. marta u 20.30 časova

Gradić” – kratki dokumentarni film o obnovi podgrađa Petrovaradinske tvrđave, “Od ideje do realizacije”

Sa željom da svoja iskustva i znanja približi širokoj publici, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada je, u saradnji sa „Zanatskom filmskom zajednicom”, a uz sufinansiranje Fondacije Novi Sad 2021 preko javnog konkursa „Publika u fokusu”, snimio petnaestominutni dokumentarni film „Gradić”. Film „Gradić” približava publici, na jasan i nepretenciozan način, šta je ono što podrazumeva rad na konzervaciji, restauraciji i sanaciji nepokretnog kulturnog nasleđa, kao i kako izgledaju arheološka iskopavanja, a na primeru obnove podgrađa Petrovaradinske tvrđave.

25. marta u 14 i 17 časova

Izložba “Lica Bačke“, Augustin Juriga, 25-31. mart, otvaranje 25. marta u 14 časova

Izložba obuhvata desetine fotografija formata 40x50cm, koje su snimljene uglavnom na teritoriji severne Bačke, koje su nastale kao autorova želja da napravi nešto i po svojoj volji. Dragoceno iskustvo i prepoznatljiv izraz stiče snimajući subotičku i vojvođansku arhitekturu, dela zaštićene kulturne baštine, etnografsku građu, motive iz zavičaja. Tehnički kvalitetne fotografije, pored dokumentarne, već rano imaju izrazitu umetničku dimenziju. Oplemenjene su autorovim osobnim senzibilitetom za prošlost, ljude i njihove sudbine, tragove protoka vremena i neponovljive trenutke sadašnjosti. Juriga snima, takođe, pozorišne predstave, a posebno uspešno predstave Dečjeg pozorišta i Međunarodnog festivala dečjih pozorišta Subotica. Zanimljive su mu realizacije iz ciklusa Urbana Amerika, Lica Lahorea i Lica Bačke. Više puta je samostalno izlagao u Subotici, te se predstavio u Hrvatskoj, Mađarskoj, Nemačkoj, Rusiji i Estoniji. Mnogo puta je nagrađivan za svoja dela i u brojnim časopisima su mu objavljene fotografije (npr. u National Geographic – Srbija i National Geographic – Hrvatska).

25. marta u 17 časova

Muzička dramatizacija “Neobuzdani sklad” dr Agota Vitkai Kučera, Muzičko-scensko uprizorenje života i dela Pala Abrahama

Abraham Pal (1892-1960) je kompozitor, pijanista, dirigent i ličnost kulture značajna u svetskim okvirima. Rođen je u Apatinu, Vojvodini, tadašnjoj carevini Austrougarskoj (danas, Republika Srbija). Rodom sa ovih prostora, svoju karijeru je gradio u Austrougarskoj, Kubi I SAD. Njegova dela poput, na primer, „Viktorija i njen husar”, “Havajski cvet”, „Bal u Savoji” i danas se izvode na pozornicama širom Evrope i sveta. Takođe, njegova muzika bila je inspiracija za mnoge čuvene muzičke numere masovne kulture i mnogobrojna filmska dela. Uprkos ovim činjenicama i uz svu nekadašnju slavu i ogroman uticaj na muzičko-scensku kulturu, Abraham Pal je u velikoj meri zapostavljen i nepoznat, posebno u kultri Vojvodine i Srbije.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay