Početna Kultura Kulturne stanice u znaku Međunarodnog dana Roma

Kulturne stanice u znaku Međunarodnog dana Roma

0

Fondacija „Novi Sad 2021”, u ponedeljak 8. aprila, kada se inače obeležava Međunarodni dan Roma, staviće u fokus kulturno stvaralaštvo romske zajednice u Novom Sadu, i organizovati niz kulturnih događaja u kulturnim stanicama Svilara i Eđšeg.

Predstavljajući jedinstvenu i prepoznatljivu romsku kulturu, u novosadskoj kulturnoj stanici Svilara, posetioci će imati priliku da učestvuju u inkluzivnim plesnim i psihološkim radionicama. Početak programa zakazan je za 15 časova, a od 16 časova ljubitelji „street dance“ imaće priliku da se oprobaju u hip hopu i brejk densu. Takođe, uživaće u nastupima plesnog udruženja „Gruv“, trenutno jednog od najatraktivnijih među mladima. Ova plesna organizacija već godinama sarađuje sa Dečjim selom „Dr Milorad Pavlović“ i Svratištem za decu i mlade, i tako uključuje romsku decu i mlade u plesne aktivnosti, negujući njihov talenat za ovu vrstu umetnosti.

Svi koji posete Svilaru, imaće priliku da učestvuju u različitim društvenim igrama, nauče jednostavnu koreografiju i budu i sami deo plesnog nastupa u formi „flash moba“.

U 18 sati, počeće diskusija na temu položaja romske omladine u Novom Sadu na kojoj će posetioci moći da predlože kulturne aktivnosti kojima bi voleli da se posvete u budućnosti, a za to sada nemaju mogućnosti.

Vrhunac proslave povodom Međunarodnog dana Roma u kulturnoj stanici Svilara zakazan je za 19 sati, kada počinje nastup jednog od najpopularnijih muzičkih sastava u regionu među mladima, Roma Sijam. Autentični su jer u autorskom muzičkom izrazu spajaju tradicionalnu muziku, hip hop, rock, jazz dok na romskom jeziku pevaju o životu, ljubavi i diskriminaciji.

I kulturna stanica Eđšeg obeležiće 8. april

Program u kulturnoj stanici Eđšeg počeće u 18 sati kada će se „dvoranom za sve” proneti romska himna „Đelem, đelem”, koju će izvesti udruženje „Magic Voice”. Nakon toga uslediće i nastup „Romano ternipe” (Romska mladost), kulturno-umetničkog društva koje neguje romsku kulturu i tradiciju od 2017. godine. Oni su jedino romsko udruženje ove vrste u Vojvodini, a ljubitelji ovog karakterističnog muzičkog stila imaće priliku da čuju najlepše romske pesme. Predstaviće se i recitatori Osnovne škole „Vuk Karadžić”, a zatim će posetioci uživati u klasičnoj muzici u izvedbi mladih muzičkih talenata iz Novog Sada.

Obeležavanjem Međunarodnog dana Roma, Fondacija „Novi Sad 2021” najaviće otvaranje kulturne stanice na Klisi koja treba da postane centralni prostor za interkulturalni dijalog, razmenu kao i podršku romskoj zajednici u ovom delu grada. Ova kulturna stanica trebalo bi da, pre svega lokalnom stanovništvu svih uzrasta, ponudi prostor za kreativno izražavanje, neformalno obrazovanje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Specifičan ambijent omogućiće da se u ovom kraju grada, po prvi put realizuju izložbe, koncerti, kamerne predstave i performansi kao i da ovaj kulturni centar punim kapacitetom podrži umetničke projekte sa stanovnicima Klise bez obzira na njihovo nacionalno ili bilo koje drugo opredeljenje.

Svetski dan Roma proslavlja se od 1990. godine širom sveta svakog osmog aprila.

Foto: Promo