Početna Kultura Lazar Čurčić dobitnik nagrade Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske

Lazar Čurčić dobitnik nagrade Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske

0

Bibliotekar, bibliolog i istoričar srpske knjige, književnosti i kulture Lazar Čurčić, dobitnik je nagrade Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske za 2019. godinu.

Odluku da se ova nagrada dodeli Čurčiću jednoglasno je doneo žiri koji su činili akademik Miro Vuksanović – predsednik, prof. emeritus dr Slavko Gordić i mr Dušica Grbić, arheograf savetnik. Prihvaćen je obrazloženi predlog profesora Filozofskog fakulteta dr Gorane Raičević i dr Milivoja Nenina.

Lazar Čurčić, rođen u Titelu 24. oktobra 1926. godine, tokom svog dugogodišnjeg aktivnog rada, kao i posle penzionisanja, ostvario je kapitalne rezultate na polju otkrivanja, prikupljanja, evidentiranja, opisa i popularizacije rukopisnih i starih srpskih štampanih knjiga i listova i objavio veliki broj radova iz istorije srpskih knjiga, književnosti i kulture od srednjeg veka do polovine 19. veka.

Na osnovu izuzetnih rezultata postignutih u bibliotečko-informacionoj delatnosti stekao je zvanje bibliotekar savetnik, najviše stručno zvanje u ovoj oblasti, i jedini je bibliotekar koji je dobio nacionalnu penziju odlukom Vlade Srbije.

O značaju dela Lazara Čurčića za srpsko bibliotekarstvo, istoriju srpske knjige i srpsku nauku i kulturu uopšte svedoči njegov obiman stvaralački opus – mnogobrojni radovi, prilozi i recenzije, kao i knjige čiji je on autor, redaktor ili priređivač. Broj objavljenih radova Lazara Čurčića i literature o njemu stalno se uvećava i danas prelazi 700 jedinica.

Nagradu čini povelja, okrugli sto o ukupnom delu dobitnika i zbornik radova sa okruglog stola. Povelja će dobitniku biti uručena prilikom proslave Dana Biblioteke Matice srpske, 25. aprila.

Izvor: 021
Foto: Wiki/Saskafoto