Početna Kultura Limanski park dobija skulpturu “Čoveka jelena”

Limanski park dobija skulpturu “Čoveka jelena”

0

Skulptura „Čovek jelen“ Nikole Zarića biće postavljena u Limanskom parku, odlučili su odbornici Skupštine grada na poslednjem zasedanju.

Skulptura izlivena u bronzi biće postavljena na zelenoj površini, u centralnom delu Limanskog parka, zapadno od ukrštanja dve glavne pešačke staze.

Postavljanje „Čoveka jelena“ u Limanski park inicirali su osnivači Fondacije „Mali princ“ Aleksandra Vegezzi Boškov i Antonio Vegezzi, direktorka Galerije „Bel Art“ Vesna Latinović, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnosti „Terra“ Slobodan Kojić i likovni kritičar Sava Stepanov.

Oni su u decembru podneli inicijativu Savetu za kulturu i informisanju. Savet je razmatrao ovu inicijativu i zatražio mišljenje „Urbanizma“ i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a odbornici Skupštine grada jednoglasno su predlog izglasali na sednici koja je održana 29. aprila.

– Postavljanjem u Limanskom parku predmetnog skulpturalnog dela vajara Nikole Zarića, umetnika koji svojom ličnom i umetničkom biografijom povezuje Novi Sad sa Evropom i čija se skulpturalna dela nalaze u mnogim delovima sveta, gde se mitski susreću priroda i savremeni čovek, povezao bi se urbani deo grada sa prirodom, Dunavom i novom kulturnom stanicom u kojoj će se, u godini u kojoj je Novi Sad Evropska prestonica kulture, održati brojni umetnički i kulturni programi, čime bi Novi Sad trajno dobio vredno umetničko obeležje – navodi se u odluci.

Neophodna sredstva za izradu i postavljanje „Čoveka jelena“ obezbediće Fondacija „Mali princ“.

Izvor: novisad.com
foto: zaric.ch