Početna Kultura LUBARDA I BELjANSKI: PORTRET PRIJATELjA – obeležavanje Dana evropske baštine u Srbiji

LUBARDA I BELjANSKI: PORTRET PRIJATELjA – obeležavanje Dana evropske baštine u Srbiji

0

 

Za Pavla Beljanskog, sakupljanje likovnih dela bilo je neraskidivo povezano s neposrednim kontaktima s umetnicima, koji su često prerastali u bliska prijateljstva. Poznanstvo Lubarde i Beljanskog započelo je u Parizu krajem treće decenije prošlog veka. Kontakti su postali prisniji nakon umetnikovog povratka u Beograd, gde će 1933. godine diplomata i kolekcionar biti venčani kum Petra Lubarde i Jelene Jovanović.

Na osnovu sačuvanih Lubardinih pisama, mogu se pratiti slikarev međuratni umetnički razvoj, afirmacija na međunarodnoj i jugoslovenskoj sceni, ali i kretanja Pavla Beljanskog (Pariz, Beograd, Crnogorsko primorje, Rim), njegovo napredovanju u službi, te bitne etape iz istorije formiranja kolekcije. U njenom sastavu se ranije nalazio i pejzaž Crna Gora, izlagan prilikom predstavljanja zbirke Pavla Beljanskog u Somboru 1945. godine.

Pričom o ovoj slici i pejzažu kao omiljenoj Lubardinoj temi Spomen-zbirka će se uključiti u Program obeležavanja Dana evropske baštine u Srbiji, na temu „Kulturno nasleđe i priroda“.

Četvrtak, 21. septembar, 19 časova:
PREDAVANjE UZ TUMAČENjE NA ZNAKOVNOM JEZIKU
LUBARDA I BELjANSKI: PORTRET PRIJATELjA
Mr Milana Kvas, viši kustos, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Jelena Spajić, tumač na znakovnom jeziku