Početna Kultura “Lutka” na sceni “Radničkog doma” – Glumica Sanja Petrov najavila je premijeru...

“Lutka” na sceni “Radničkog doma” – Glumica Sanja Petrov najavila je premijeru predstave “Lutka” koja se, prvi put, prikazuje u Novom Sadu

0

Tekst “Lutka” jedna je od najpopularnijih komedija savremenog hrvatskog pisca Mira Gavrana, koja se na duhovit način bavi muško-ženskim odnosima. U prve tri godine “Lutka” je imala preko 10 premijera širom sveta. Sada, deset godina od njenog nastajanja, prvi put će se izvoditi u Novom Sadu, u produkciji “Šmiranata” i režiji Petra Jovanovića.

“U ovoj komediji pratimo muškarca kojeg je ostavila devojka posle sedmogodišnje veze, zbog njegove nezrelosti i neodlučnosti na brak i decu. Nakon tog neuspeha, odlučuje se da živi sa ženom-lutkom, androidom kog je osvojio na takmičenju, koji je proizveden u laboratoriji sa namerom da usreći muškarca. Kroz komične situacije i logični pogled na svet, lutka će čoveku ukazati na sve nepravde koje je počinio prema ženama i s vremena na vreme će sa njim ući u sukobe koji su neizbežni u životu ljudi suprotnog pola. Na kraju priče možemo da pretpostavimo da li je lutka pravo rešenje za nesrećne muškarce.”, rekla je Sanja Petrov, glumica koja se sa suprugom nalazi na čelu “Šmiranata”.

Ko su “Šmiranti”

“Reč je o udruženju umetnika koji se, pre svega, bave pozorišnom umetnošću, sa željom i ciljem da obogate kulturnu scenu Grada i mladim umetnicima pruže mogućnost da se bave svojim poslom. Aktivno radimo na polju kulture od 2011.godine, a naš rad ima širok spektar delovanja i prepoznatljivosti. Jedan od većih je svakako Dramski studio, za decu, omladinu i odrasle, u okviru kojeg se prave kako dečije, tako i večernje predstave mahom autorske, na koje smo naročito ponosni. Preko 20 projekata je iza nas, a njihovi efekti su i danas vidljivi, naročito ako se uzme održivost koja se ogleda u kontinuiranim izvođenjima i živim predstava napravljenim prethodnih godina. Moramo istaći da smo pioniri u kreiranju reportoara za mlade, odnosno za srednjoškolce, za koje nisu postojale predstave u Novom Sadu, pa i u Srbiji, u vreme kada smo pokrenuli taj trend bazirajući se na edukativnom sadržaju odnosno školskoj lektiri, pa sve do danas kada se bavimo aktuelnim temama i problemima mladih. Iza nas je i međunarodna saradnja na predstavi nastaloj u okviru EPK2022. Pokrenuli smo pozorišni festival za mlade, “Novosadski susreti”. Osnovali smo Novosadsko amatersko pozorište, u okviru kojeg se prave predstave sa glumcima amaterima. A od samog početka bavimo se i produkcijom profesionalnih pozorišnih predstava. “Lutka” je samo nastavak, ali sa njom želimo da ozvaničimo rad profesionalne scene “Radnički dom”. Ova scena je možda naš najveći poduhvat do sada, njeno oživljavanje i mapiranje u kulturnom polju grada.”, rekla nam je Sanja Petrov.

Nov život za “Radnički dom”

Scenu “Radnički dom” Sanja predstavlja kao najstariju scena u gradu, koja je prošlog leta renovirana i stavljena u funkciju.

“Zgrada u kojoj se nalazi – Radnički dom “Svetozar Marković” je remek delo je čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana, sagrađena 1931. godine, a u njoj je kroz istoriju svoje predstave igralo i Srpsko narodno pozorište dok nije imalo svoj prostor. Moram da napomenem da je Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, koji je vlasnik zgrade, pokazao veliko razumevanje za naš rad i podržao ga, tako da sada u sinergiji stvaramo za građane kulturne sadržaje koje su važan deo slobodnog vremena radnika, ali i svakog slobodnomislećeg čoveka. Ova scena, nadamo se, imaće važnu ulogu u razvoju nezavisnog pozorišnog stvaralaštva lišenog predrasuda, cenzura, očekivanog, izlazeći iz kalupa, ali isto tako ne bežeći od potreba publike, odnosno tradicionalnih pozorišnih formi. Biće za svakog ponešto, jer ne želimo da pozorište bude mesto elitizma, već otvoren prostor za smeh, kritiku i menjanje sveta na bolje.”, objasnila nam je.

Premijera predstave je 18. maja u 19.30 časova u Radničkom domu “Svetozar Marković” (Mihajla Pupina 24). Informacije o terminima igranja, drugim predstavama i školi glume potražite na www.smiranti.com i na telefone: 064/22-12-158 i 069/25-38-397  

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo