Početna Kultura Maestralnim izlaganjem dr Zvonka Makovića, Novosađani se oprostili od izložbe “Miroslav Kraljević...

Maestralnim izlaganjem dr Zvonka Makovića, Novosađani se oprostili od izložbe “Miroslav Kraljević i sledbenici”

0
Svečano zatvaranje izložbe "Miroslav Kraljević i sledbenici"
Svečano zatvaranje izložbe “Miroslav Kraljević i sledbenici”

“Kraljević nam je otvorio pariška vrata, bila je to čudesna atmosfera! Na prstima se hodalo kroz tu izložbu iz poštovanja. Dao je Kraljević još tada pečat čitavoj generaciji… “, izjavio je Milivoje Uzelac pre skoro pola veka, a sinoć se u Spomen Zbirci Pavla Beljanskog prenela identična slika, koju je veliki Uzelac doživeo decenijama unazad.

Sinoć je svečano zatvorena izložba zagrebačke Moderne galerije pod nazivom “Miroslav Kraljević i sledbenici” koja je krasila galerijski prostor Spomen Zbirke Pavla Beljanskog protekla dva i po meseca, imajući značajnu posetu kako naših sugrađana tako i poštovalaca umetnosti iz čitave Srbije. Istovremeno, sa trajanjem zagrebačke izložbe u Novom Sadu, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu predstavljena je novosadska zbirka Pavla Beljanskog na izložbi pod nazivom “Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne”!

Zvonko Maković, tumačenje izložbe "Miroslav Kraljević i sledbenici
Zvonko Maković, tumačenje izložbe “Miroslav Kraljević i sledbenici”

Program zatvaranja izložbe počeo je projekcijom filma Bogdana Žižića “Miroslav Kraljević, slikar”, nakon čega su se gostima obratili upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog dr Jasna Jovanov, a zatim i Vesna Kusin, zamenica gradonačelnika Grada Zagreba koja je izjavila da je ovo samo početak institucionalne saradnje između Novog Sada i Zagreba, te da su pred nama novi projekti od kojih će svakako biti značajne izložbe Save Šumanovića i Milana Konjovića.

Autor postavke, dr Zvonko Maković, izrazio je veliko zadovoljstvo jer je zatvaranje izložbe okupilo mnogobrojne ljubitelje umetnosti, ljude iz struke, kako iz Novog Sada i Beograda, i sve one koji su došli da uživaju u slikama velikih umetnika, među kojima su bili i ambasador Republike Hrvatske u Beogradu, njegova ekselencija Gordan Markotić, zatim predsednik Color Press Grupe, Robert Čoban i veliki broj novinara.

Profesor Maković nas je vodio kroz izložbu svojim stručnim i živopisnim tumačenjem i za trenutak nas projektovao u živote vrsnih slikara Uzelca, Babića, Gecana, Štajnera, Trepšea i mnogih drugih, predstavljajući nam njihova dela i ističući da je akcenat ove izložbe upravo u autentičnom pečatu koji je Kraljević ostavio na svoje sledbenike koji su se formirali u drugoj deceniji prošlog veka, i u čijim se slikama vide tragovi ekspresionizma uzetih iz Kraljevićevog umetničkog opusa.

Zvonko Maković, tumačenje izložbe "Miroslav Kraljević i sledbenici"
Zvonko Maković, tumačenje izložbe “Miroslav Kraljević i sledbenici”

Cilj ove izložbe bilo je upoznavanje sa delovanjem mladih umetnika iz vremena Prvog svetskog rata, koji su uprkos teškim okolnostima koje su ih tada zadesile, uspeli da stvore nešto novo i vredno pažnje! Mislim da je naša kulturna baština veoma bogata, samo treba naći načina da se ona prezentuje na pravi način, a ovakve institucije su dobar povod za takve poduhvate–  izjavio je na kraju dr Zvonko Maković.

Važno je istaći da su realizaciju ovog projekta podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Zaklada Hrvatska kuća – Croatia House, Nacionalni komitet ICOM-a Srbije i medijski pokrovitelji Color Press Group, RTV Srbije, RTV Vojvodine, Politika, Dnevnik, SeeCult, Art magazin, Hrvatska riječ i druge medijske kuće.

Zvonko Maković, tumačenje izložbe "Miroslav Kraljević i sledbenici"
Zvonko Maković, tumačenje izložbe “Miroslav Kraljević i sledbenici”

Autor: Bojana Šević
Foto: Foto-dokumentacija Spomen-zbirke Pavla Beljanskog