Početna Kultura Manifestacija “Antićevi dani” od ponedeljka na više lokacija u Novom Sadu

Manifestacija “Antićevi dani” od ponedeljka na više lokacija u Novom Sadu

0

Manifestacija “Antićevi dani”, 11. po redu, održaće se od 12. do 16. marta na više lokacija u Novom Sadu.

U okviru manifestacije održaće se niz kulturnih sadržaja, posvećenih Miroslavu Antiću i njegovom stvaralaštvu, dok će se nagrada “Miroslav Antić” uručiti Nenadu Šaponji za zbirku pesama “Izgledam, dakle nisam”.

Član Organizacinog odbora i član tročlanog stručnog žirija za dodelu nagrade “Miroslav Antić” dr Draško Ređep je podvukao da je Antić, sportskim rečnikom rečeno, višebojac.

On je pesnik, slikar, filmski reditelj, odličan razgovornik. On je neobičan fenomen u našem populističkom smislu. Danas negira poznatu tezu o tome da pesnik posle svoje fizičke smrti odlazi u senku. On je sve popularniji“, rekao je Ređep.

Obrazlažući Odluku stručnog žirija, Ređep je naveo da knjiga Nenada Šaponje stoji u dubokom saglasju sa metafizičkim uvidima Miroslava Antića, ne gubeći iz vida ni lirsko-emocionalnu dimenziju čovekovog bivstva u svetu.

Stilski doterani stihovi pisani su u kontrapunktu, i levom i desnom rukom. Ova zbirka pojačava prisustvo poezije u svetu, ne lišavajući nas sposobnosti da kritički promišljamo o svrsishodnosti njenog (ne)postojanja. Šaponjina pesma ne poseduje prvi stih: pesnik maske i ogledala prepoznaje strasno svoju dvojinu“, navodi se u jednoglasnoj odluci žirija.

Pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković objasnila je da 11. “Antićevi dani” nastavljaju programsku ideju prethodnih manifestacija, a to je da se sadržaji izmeštaju iz centra grada. Ona je najavila da će “Antićevi dani” svečano biti otvoreni u Gradskoj kući u ponedeljak, 12. marta, te da će se isti dan održati premijera filma o Miroslavu Antiću “Prvi dan”, u produkciji Kulturnog centra Novog Sada. Svečano uručenje nagrade “Miroslav Antić”, kako je precizirala Marković, održaće se poslednjeg dana manifestacije, u petak, 16. marta.

Tokom petodnevnog programa održaće se niz događaja u Kulturnom centru Novog Sada, Gradskoj biblioteci, Dunavskom parku, Gradskoj kući, Muzeju Vojvodine, dvorcu Eđšeg i u OŠ “Miroslav Antić” u Futogu, OŠ “Petefi Šandor” i u privatnoj OŠ “Miroslav Mika Antić”.

Izvor: 021.rs
Foto: Skupština grada