Početna Kultura Mario Vargas Ljosa gostuje u SNP-u 22. juna

Mario Vargas Ljosa gostuje u SNP-u 22. juna

0

Mario_Vargas_Ljosa
Peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa gostovaće u ponedeljak, 22. juna na sceni “Jovan Đorđević”, Srpskog narodnog pozorišta. Program će početi u 19 časova, a ulaz je slobodan.

Mario Vargas Ljosa rođen je u mestu Arekipa u Peruu 1936. godine. Prvo delo, dramski komad Inkino bekstvo, napisao je sa 16 godina, a prva knjiga koju je objavio bila je zbirka priča Šefovi, za koju je dobio nagradu “Leopoldo Alas”. Postao je poznat posle objavljivanja romana Grad i psi, za koji je dobio Nagradu “Biblioteka Breve” Izdavačke kuće Seiš Baral 1962. i Nagradu kritike 1963. godine. Njegov drugi roman Zelena kuća, objavljen 1965, ovenčan je Nagradom kritike i Međunarodnom nagradom “Romulo Galjegos”. Usledila su dramska dela (Gospođica iz Takne, Kati i nilski konj, Čunga, Ludak s balkona i Lepe oči, ružne slike), studije i eseji (kao Neprekidna orgija, Istina o lažama i Izazov nemogućeg), sećanja (Riba u vodi), priče (Štenad) i, pre svega, romani: Razgovor u katedrali, Pantaleon i posetiteljke, Tetka Hulija i piskaralo, Rat za smak sveta, Povest o Majti, Ko je ubio Palomina Molera?, Pripovedač, Pohvala pomajci, Lituma u Andima, Raj na drugom ćošku, Jarčeva fešta, Avanture nevaljale devojčice, Diskretni heroj. Dobitnik je najznačajnijih književnih nagrada, među kojima su Nagrada Servantes, nagrade Princa od Asturije, PEN/Nabokov i Nobelova nagrada za književnost (2010).

Ovom prilikom Međunarodni festival proze ProseFest dodeliće Mariju Vargasu Ljosi Specijalnu nagradu za prozu “Milovan Vidaković”.

Autor: 021