Početna Kultura Maškarada u petak u Novom Sadu

Maškarada u petak u Novom Sadu

0

Negujući nematerijalnu kulturnu baštinu – običaje povodom Belih Poklada, Muzej Vojvodine u petak, 24. februara 2017. godine, u 12 časova, organizuje Maškaradu – Maskiranu povorku koja će sa platoa ispred zgrade Muzeja, krenuti i prodefilovati centralnim novosadskim ulicama – Dunavskom, Zmaj Jovinom, Kralja Aleksandra, ulicom Modene, Bulevarom Mihajla Pupina do saletle u Dunavskom parku, gde će se nastaviti zabavni program i proglašenje najuspešnijih maski.
Za pojedince, institucije i grupe, koje su se predstavile sa najuspešnijim maskama, po proceni stručnog žirija, obezbeđene su nagrade.

U programu će nastupiti trupa Kreativni pogon, Bane Rosić, kantautor i Olja Zolja i Zlata Salata koje će animirati prisutne. Ovo je XXII Maškarada kojom se obeležava početak prolećnog ciklusa pokladnih običaja.

Maskirane obredne povorke deo su evropske, ali i svetske tradicije, a više su poznate pod nazivom karnevali. Prepoznavši značaj negovanja nematerijalne baštine Vojvodine kao multikulturne i multikonfesionalne sredine, Muzej Vojvodine od 1995. godine neguje pokladne običaje organizovanjem maskirane povorke koja prolazi gradskim ulicama, i na originalan način spaja tradiciju sa savremenom kreativnošću.

Autor: RTV
Foto: muzejvojvodine.org.rs