Početna Kultura “Medijska higijena” Duška Bogdanovića predstavljena u knjižari “Most”

“Medijska higijena” Duška Bogdanovića predstavljena u knjižari “Most”

0

duca76

Sinoć je, u posve novosadskoj maniri, kako to red i nepisana varoška pravila nalažu (u društvu brojnih kolega i drugara iz detinjstva), u knjižari “Most”, novosadske izdavačke kuće “Prometej”, upriličena promocija 15-e mu knjige, naslova “Medijska higijena”, poznatog novinara Duška Bogdanovića.

 

duca89 copy

Govoreći o Bogdanovića liku i delu, njegovi ispisnici i kolege, takođe, kadgodnji lavovi sportskog i rokenrol novinarstva, Miša Gavrilović i Bogica Mijatović složili su se da je Duca vazda u struku unosio stav i integritet, koji je bio uočljiv ne samo u njegovim televizijskim serijalima i kolumnama, dočim i u ličnim preferencijama, kakve su bile brojne sportske aktivnosti koje je upražnjavao:
Nikad mi nije bilo jasno, što je Bogdanović gubio vreme u politici, a tako se sjajno razumeo u sport. I to ne samo s toga što je bio hokejaš, što je bio pasionirani ljubitelj FK ‘Vojvodine’ u danima dok je sport u istinu bio prava igra na zadovoljstvo svih nas koji smo ga pratili. S toga mi je i posebno drago što je bar trećinu ‘Medijske higijene’ posvetio upravo komentarima vezanim za sport jer ga je očigledno, ova tema vazda intrigirala“, rekao je Miša Gavrilović, dodajući da bi se za Duška moglo reći, da bacajući samo ovlašan pogled na njegovu bibliografiju, možemo konstatovati da pripada onom serklu ljudi, koji su više knjiga napisali, nego li su ih brojni iz našeg današnjeg javnog života-pročitali.

duca47

Bogica Mijatović je pričajući o Bogdanoviću, rekao da izvorišta činjenici da je novinarstvo kadgod bila respektabilna i ugledna profesija, a Duško jedan od njenih najsvetlijih reprezenata, treba tražiti (među ostalim), u fakticitetu da je većina prisutnih u knjižari “Most” pripadala tzv. baby-boom generaciji (rođenih izmeđ 1945-1950 godine) i koja se prva suprotstavila “generaciji prvoboraca” odnosno svojih roditelja i iznedrila međ ostalim i revoluciju iz 1968. godine i rokenrol kao subkulturni (a potonji mainstream) obrazac:
Reklo bi se, mi smo bili generacija sa stavom. U tom kontekstu, mislim da sam Duška upoznao u pravo vreme i to preko pravog sporta-fudbala. A Duško jeste bio veliki sportista i kao rekreativac u fudbalu i tenisu i kao profesionalac u hokeju. Interesantno je da je sav takav fin, miran, tih kakvog smo ga svi poznavali, bivao na terenu neverovatno žustar, sremački-masnogovorljiv i jetak, u želji da pobeđuje što je u ostalom i osnovni preduslov da biste bili pobednikom, ne samo u sportu, već i u životu“, pripovedao je Mijatović.

duca54 copy

O koncu i sam autor, Bogdanović je rekao u povodu svoje desete po redu saradnje sa Zoranom Kolundžijom i njegovom IK “Prometej”, a 15-toj po redu zbirci novinskih tekstova da oni sabiraju deceniju proteklih nelepih naših godina života:
U ‘Medijskoj higijeni’ sabrani su tekstovi koje sam objavljivao u raznim novinskim izdanjima i kojima zaokružujem ovu deceniju plus koji bi trebali da nam pokažu šta nam se događalo i gde smo mi to bili u datom trenutku. Nekako mi se čini da je ovo i moje poslednje štampano izdanje, jer sve prilike nam ukazuju na to da živimo u vremenu kada je sve napisano. Reč nikada nije bila jeftinija i nikada nije bilo slobodnije da se kaže i napiše ono što se misli, ali da to više nikoga ne dotiče“, konstatovao je istinu sa kojom se suočavamo svakodnevno, autor.

 

duca63

Koliko je forma kolumni danas interesantna čitalaštvu, lako će se utvrditi kada protekne neko vreme, a izdavač bude referisao recepciju dela koje štampa, čitalaštvu. Da bi ta recepcija bila što veća, možete doprineti i vi, koji čitate ovaj izveštaj, jednostavnim odlaskom do knjižare “Most” u kojoj je veliko sniženje “Prometejevih” izdanja, ovih dana. Sigurni smo, da sa odabirom knjige kao novogodišnjeg poklona, ne možete pogrešiti. Ukoliko pak pogrešite-razmislite sa kim se družite.

duca79

duca26

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Dragutin Savić