Početna Kultura Međunarodna izložba naivnog slikarstva od danas u Svilari

Međunarodna izložba naivnog slikarstva od danas u Svilari

0

Međunarodna izložba naivnog slikarstva “Our home, our life, our dreams” biće otvorena danas, 29. septembra, u Kulturnoj stanici Svilara.

Otvaranje izložbe je u 19 časova, a postavka se može pogledati do 10. oktobra.

Izložba je rezultat višegodišnje saradnje KS “Svilara” sa Udruženjem za razmenu obrazovanja Kine i Srbije, kao i Udruženja “Naiva Art Kult” iz Kovačice koje se odazvalo pozivu Svilare da se priredi komparacija stvaralaštva naivnih umetnika dve regije, a biće deo nedelje vizuelne umetnosti “Kaleidoskopa kulture”.

Ova izložba ukazuje na neobične veze između naivne umetnosti dva udaljena mesta i, po svemu naoko potpuno različitih ljudi sa suprotnih krajeva planete, čiji umetnički izraz ima neverovatne sličnosti. Naivni slikari iz Kovačice, čuveni u celom svetu sa jedne, i ribari kineskog grada Rizhao sa druge strane, prikazuju prizore iz svakodnevnog života i rada na način koji iskazuje univerzalnu ljudsku potrebu za estetskim i umetničkim preoblikovanjem svakodnevne rutine, uz likovne elemente koji liče na arhetipove, imajući u vidu odsustvo veza između umetnika i istovremeno značajnu sličnost u likovnom izrazu.

Izložba donosi radove iz privatne kolekcije Boška Nedeljkova i čuvenih predstavnika kovačičke naive: Jana Husarika, Rozalije Markov, Zuzane Halupove i Martina Jonaša, koji su za života ostavili dubok trag u oblasti domaće i svetske naivne umetnosti, dok su predstavnici kineske strane: Qiao Nuo, Qin Hongbo, Ding Wanli, Song Quanguo, Li Mingxue, Xu Maosong, Fu Chengfen, Yuan Shifen, Tao Kui, Ding Shuhu, Zhao Jie, Zheng Ronghu, Zhong Chongfe, Lv Xianglin, Bie Zhigang, Fu Chengfeng, Song Zhenli, Qiao Yanmei i Qiu Yang.

Njihovi radovi prikazuju scene iz porodičnog života, rada i iz života zajednice. Vidimo decu koja se igraju, ljude koji oblikuju staklo, love ribu, obavljaju kulturne, agrarne i druge aktivnosti. Vidimo realistične prikaze koji u nekim slučajevima postaju alegorije, te kuće počinju da izgledaju bajkovito, a igrači počinju da lete kao vetrom poneseni.

U toku trajanja izložbe biće priređeno nekoliko stručnih vođenja koja će biti pravovremeno najavljena.

Izvor: 021.rs
Foto: KC “Svilara!