Početna Kultura Međunarodni festival kratkometražnog filma od 29. oktobra do 1. novembra

Međunarodni festival kratkometražnog filma od 29. oktobra do 1. novembra

0

Osamnaesti po redu Međunarodni festival kratkometražnog filma “Filmski Front” održaće se od 29. oktobra do 1. novembra.

U skladu sa okolnostima nastalim usled pandemije COVID-19, organizatori su se odlučili da jedan deo programa učine dostupnim u bioskopskoj sali, dok će drugi deo biti prikazan putem internet platforme online. Glavni program festivala koji čine Srbija/region i Međunarodna selekcija pratićemo online, na zvaničnom sajtu festivala. Na taj način filmovi će biti dostupni većem broju gledalaca, s obzirom na to da festival ima regionalni odnosno međunarodni karakter. Prateći program festivala publika će moći da pogleda na velikom platnu Kulturnog centra Novog Sada, u skladu sa mogućnostima i preporukama kriznog štaba. Tokom četiri festivalska dana biće prikazana sedamdeset tri kratkometražna filma.

I ove godine selektor festivala Filip Markovinović nije imao nimalo lak zadatak. Po raspisanom konkursu pristiglo je skoro 1100 radova iz celoga sveta. Za dve takmičarske selekcije selektor je odabrao četrdeset i četiri filma. I ove godine težište festivala je na regionalnoj selekciji u kojoj su zastupljeni filmovi sa teritorije bivše Jugoslavije. U pitanju je odabir najboljih radova nastalih tokom protekle dve godine. Međunarodna selekcija, s obzirom na to da ima revijalni karakter, donosi filmove koji su uglavnom već ostvarili značajne uspehe u selekcijama velikih festivala kao što su Clermont-Ferrand, Oberhausen, Locarno, Berlinski festival, Sarajevo film festival…

“Kada smo se početkom godine opredelili za slogan ‘Nema nade – samo dobri filmovi’ nismo imali predstavu u kom pravcu će se ova godina razvijati. Ideja je bila da se bombastičnim sloganom ukaže na potrebu za direktnim angažovanjem, jer nadati se dobrom ishodu nije dovoljno. No ova godina dala je našem sloganu sasvim novu težinu, a našem programu sasvim novi kontekst. Jer, po prirodi stvari, filmska produkcija zahteva neko vreme i ne može (niti treba) da reaguje na promene na dnevnoj bazi. Pred vama su, zato, paradoksalno, filmovi iz nekog sasvim drugog vremena. Paradoksalno jer se radi o prošlogodišnjoj i ovogodišnjoj produkciji, dakle po datumu sasvim savremeni filmovi, a opet opisuju neki svet koji je verovatno zauvek nestao i menja se upravo sada, ovog trenutka. Osvrt na trenutno stanje i filmski odgovor na pitanje šta dalje gledaćemo sledeće godine, nadam se živi, zdravi, i zajedno u bioskopskoj sali, u nekim novim okolnostima. A kakve će te okolnosti biti zavisi samo od nas. Stoga ove godine – nema nade, samo dobri filmovi, a za bolju budućnost moraćemo dobro da se potrudimo”, izjavio je Filip Markovinović, selektor festivala Filmski Front.

“Iako su okolnosti u kojima održavamo festival nepovoljne, i nemoguće je postići atmosferu koju inače imamo na festivalu, jer festival ne čine samo filmovi već i kontakt publike i autora, nastojali smo da iskoristimo i izvesne prednosti koje online format festivala donosi. U prilici smo da kontaktiramo autore filmova koje inače ne bismo uspeli da dovedemo kao goste festivala. Nakon prikazanih filmova publika će tako moći da prati razgovor koji će se voditi sa autorima, a moći će i da aktivno učestvuje u odlučivanju o pobedniku festivala glasanjem za najbolji međunarodni film”, istakla je Nina Latinović, direktorka festivala.

Odluku o pobedniku Srbija/region selekcije doneće tročlani žiri u sastavu reditelja Petković Ognjena, rediteljke Stojnić Marije i glumca Sovilj Mladena. Pobednika Međunarodne selekcije bira publika. Filmski Front ni ove godine ne odustaje od specijalnih programa i projekcija koje će staviti dodatan fokus na društvena kretanja. U okviru programa “Novosadska selekcija”, prvog festivalskog dana, gledaćemo filmove novosadskih autora. U okviru “DokuFront” selekcije biće prikazani kratkometražni dokumentarni filmovi, a “Frontić” nam donosi animirane filmove za publiku koja ima između šest i deset godina.

Festival će ove godine proslaviti svoje punoletstvo, a u svet odraslih ulazi pod smelim sloganom “Nema nade samo dobri filmovi”. Festival je podržan od strane Grada Novog Sada, a ulaz na festival i praćenje programa online biće potpuno besplatno.

Više informacija na filmfront.rs

Izvor: NSU
Foto: Pixabay